Focarele de incendiu din Munţii Şureanu s-au extins

Focarele de incendiu izbucnite la litiera pădurilor de foioase din Munţii Şureanu s-au extins, joi, iar elicopterul solicitat pentru a interveni în zonele de creastă, unde pompierii nu pot ajunge, nu a putut decola din Maramureş spre Hunedoara din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

177 afișări
Imaginea articolului Focarele de incendiu din Munţii Şureanu s-au extins

Focarele de incendiu din Munţii Şureanu s-au extins (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Iancu de Hunedoara", locotenentul Anemona Doda, focarele din Munţii Şureanu, izbucnite miercuri la litiera unor păduri de foioase, din zona delimitată de localităţile Fizeşti, Ursici, Ruşor, Galaţi şi Balomir, sunt încă active şi s-au extins.

"În acel perimetru, focarele răzleţe se manifestă pe aproximativ 300 de hectare de teren. Pentru că majoritatea arderilor apărute în Masivul Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor, în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune, inspectorul şef al ISU Hunedoara, împreună cu preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitării unui elicopter de intervenţie cu apă, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aparatul de zbor ar fi trebuit să intervină joi, însă din cauza condiţiilor meteo neprielnice nu s-a primit aprobarea de ridicare de la sol. Elicopterul va ajunge, joi după-amiază, în judeţul Hunedoara, urmând să intervină vineri în zona afectată de incendii din Masivul Şureanu", a declarat lt. Doda.

Potrivit sursei citate, elicopterul nu a putut decola din Maramureş din cauza vremii nefavorabile.

Elicopterul urmează să se alimenteze cu apă din barajele de acumulare, de pe Râu Mare, aflate la mai puţin de zece kilometri de focare.

Potrvit reprezentanţilor ISU Hunedoara, propagarea incendiilor de vegetaţie uscată a fost favorizată atât de condiţiile meteo - seceta prelungită, temperatura destul de ridicată pentru această perioadă, cât şi de vântul puternic care a suflat în zonele afectate de arderi. De asemenea, terenul accidentat a făcut deosebit de dificilă intervenţia pompierilor.

În ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetaţie uscată care s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren şi litieră de pădure. În acţiuni au fost implicaţi până în prezent peste 300 de pompieri militari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici