FORT: Sistemul de carduri pentru pensionari favorizează o anumită companie şi costă 100 mil. euro

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) acuză MTI că, prin proiectul de ordonanţă care va obliga operatorii să-şi doteze vehiculele cu cititoare de carduri, favorizează o companie care vinde astfel de sisteme şi estimează un cost pentru această tehnologie de peste 100 milioane euro.

52 afișări
Imaginea articolului FORT: Sistemul de carduri pentru pensionari favorizează o anumită companie şi costă 100 mil. euro

FORT: Sistemul de carduri pentru pensionari favorizează o anumită companie şi costă 100 mil. euro (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Schema propusă a fi implementată prin această ordonanţă suspectăm că a fost pregătită în secret de Ministerul Transporturilor împreună cu reprezentanţii unei companii care vinde pe piaţa românească astfel de sisteme şi prevede că pensionarul sau după caz veteranul primeşte o cartelă magnetică cu un anumit număr de călătorii anuale şi se urcă la bordul vehiculului, moment în care printr-o conexiune de internet se transmite către biroul central al Autorităţii Rutiere Române (ARR) o informaţie privind numărul de persoane din categoriile defavorizate aflate în deplasare pe un anumit traseu şi asta în condiţiile în care oricum numărul de călătorii de pe cartela este limitat", se arată într-un comunicat al FORT, remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, FORT susţine că valoarea investiţiei pentru achiziţia de software, a serverului şi a calculatoarelor care vor intra în dotarea ARR este de 850.000 de euro.

Potrivit unui proiect de ordonanţă elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război vor primi, până la finele anului, legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.

Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar.

Federaţia susţine că a propus MTI acum doi ani o soluţie prin care să se evite fraudele legate de legitimaţiile de călătorie pentru persoanele defavorizate.

"Soluţia (...) este aceea prin care categoriile defavorizate merg cu bonul de transport la organismele tutelare pentru a-şi recupera sumele de bani aferente drepturilor privind gratuităţile şi reducerile. Aceasta fiind singura metodă prin care statul ar avea controlul asupra utilizării corecte a gratuităţilor şi a reducerilor. În această ordonanţă precum şi în această aplicaţie tehnică ce doreste a fi impusă cu orice preţ există o lungă serie de contradicţii, de factori având în vedere că ARR îşi desfăşoară activitatea de control cu predilecţie în trafic, nici un sistem neputând fi sigur", precizează sursa citată.

Totodată, federaţia este de părere că această ordonanţă nu va aduce "nimic util pasagerilor, firmelor de transport şi pieţei în ansamblu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici