Forţele Aeriene Române au de azi, oficial, primul sistem de rachete Patriot

  • Armata Română îşi creşte capacitatea defensivă
  • Avem primul sistem de rachete sol-aer PATRIOT din România
  • România a semnat contracte de peste 7 miliarde euro pentru echipamente militare
1495 afișări
Imaginea articolului Forţele Aeriene Române au de azi, oficial, primul sistem de rachete Patriot

FOTO: Facebook Forţele Aeriene Române

Te-ai întrebat cum arată primul sistem de rachete sol-aer PATRIOT din România? Îţi prezint câteva imagini din Poligonul Complex de Trageri de la Capu Midia, judeţul Constanţa. Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare a sosit în august în România şi a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române, iar azi a fost recepţionat printr-o ceremonie.

Este pentru prima dată când România se dotează cu un sistem modern antiaerian cu bătaie mare, cu capacitatea de a distruge aeronave, rachete balistice şi de croazieră, dar şi drone. Celelalte sisteme antiaeriene, care au bătaie mică sau medie, sunt vechi, multe din perioada războiului rece.

Astfel, Armata României îşi creşte capacitatea defensivă şi îşi asigură o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO.

Sistemul Patriot este în dotarea a 16 ţări (14 au achiziţionat sisteme noi, iar două second-hand), a fost testat şi perfecţionat în luptă de-a lungul a peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, iar cinci ţări au executat  cu succes misiuni de luptă cu el. Din anul 2015 până în prezent, peste 100 de rachete balistice tactice au fost interceptate cu succes.

Costul de achiziţie al primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, iar valoarea totală a contractului este de aproape 4 miliarde de euro. 

România a semnat contracte de peste 7 miliarde de euro pentru achiziţii de echipamente militare, iar anul acesta, pe lângă sistemul de rachete Patriot, se va recepţiona şi primul lot de 36 de transportoare Piranha 5 (contract de 1 miliard de euro cu TVA), urmând ca în viitorul apropiat Forţele Terestre Române să primească şi primul sistem HIMARS (contract de 1,5 miliarde euro cu TVA). România operează şi o escadrilă de avioane F-16, compusă din 17 aparate, achiziţionate din Portugalia, pentru care a plătit aproximativ 1 miliard de euro.

Ministerul Apărării Naţionale are în plan achiziţia mai multor sisteme de luptă în viitorul apropiat, conform unui draft de document prin care se cere acceptul Parlamentului pentru achiziţii mai mari de 100 de milioane de euro.

Accentul se pune pe achiziţia sistemelor de apărare antiaeriană portabile, dar şi a celor cu rază mică şi foarte mică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici