Forumul Pacienţilor: Nu este normal să îţi câştigi în instanţă dreptul la sănătate

Alianţa Pacienţilor Cronici din România critică starea în care a ajuns sistemul sanitar arătând că este anormal ca românii să îşi câştige dreptul la sănătate şi la viaţă în instanţă, ca medicii să plece din ţară, iar la sate asistenţa medicală să fie inexistentă.

377 afișări
Imaginea articolului Forumul Pacienţilor: Nu este normal să îţi câştigi în instanţă dreptul la sănătate

Forumul Pacienţilor: Nu este normal să îţi câştigi în instanţă dreptul la sănătate

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, prezent la Forumul Pacienţilor de la Palatul Cotroceni, a spus că a sosit timpul ca platforma pentru sănătate propusă de preşedintele României în campanie să fie implementată.

"Noi pacienţii ne-am săturat de promisiuni, amânări, tergiversări, fapt care ne-a determinat să organizăm acest eveniment. Nu este normal ca cetăţenii României, copii şi adulţi, să îşi câştige dreptul la sănătate şi la viaţă în instanţă. Nu este normal ca bugetele sănătăţii în fiecare an să arate subfinanţare cronică, nu ating nici măcar nivelul de 6% recomandat de UE. Nu este normal să ne plece medicii şi cadrele medicale, iar subnormarea sistemului să devină acută. Nu este normal ca în mediul rural asistenţa medicală să fie aproape inexistentă", a spus Irimia, precizând că el însuşi este pacient cu multiple boli cronice.

Irimia a precizat că este necesară o strategie naţională în sănătate fără interese de partid, completă şi coerentă, corect finanţată şi normată, ce ar putea avea ca rezultat identificarea tuturor bolilor în stadii incipiente, curabile, cu costuri evident reduse.

"Pactul pe sănătate este, în viziunea noastră, singura modalitate de a construi un sistem de sănătate real, centrat pe pacient. Ne-am săturat de lipsa de a angajament a clasei politice, ne-am săturat de iresponsabilitate şi ignoranţă, ne-am săturat să cântăm doar în campaniile electorale şi de aceea credem că a sosit timpul, domnule preşedinte, ca platforma pentru sănătate propusă de dumneavoastră în campanie să fie implementată. Citesc doar câteva pasaje: «În România lucrului bine făcut, pacientul va fi cu adevărat în centrul sistemului, va şti clar care-i sunt drepturile, ce servicii primeşte pentru ceea ce plăteşte, iar personalul medical va fi tratat şi respectat şi salarizat pe măsură. În România lucrului bine făcut, banii publici, şi aşa insuficienţi, nu vor mai fi risipiţi pe servicii ineficiente, ci vor fi direcţionaţi corect în aşa fel încât problemele de sănătate să fie rezolvate cât mai aproape de pacient şi în modul în cel mai eficient din punct de vedere al costurilor. În România lucrului bine făcut, spitalele vor avea un management performant, nu politizat. În România lucrului bine făcut vor funcţiona două principii fundamentale: medicina avansată pe dovezi şi sănătate în toate politicile»", a spus Irimia.

El a adăugat că nutreşte speranţa că România, cu acest guvern de tehnocraţi, va intra pe drumul normalităţii şi acolo unde îi este locul cu adevărat în Uniunea Europeană.

"Nu uitaţi că investiţia în sănătate înseamnă profit, nu costuri", a mai spus Cezar Irimia.

La rândul lui, Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, a semnalat şi el neajunsuri din sistem.

"Este vorba despre calitatea serviciilor şi satisfacţia pacienţilor, care nu reprezintă preocupări efective pentru autorităţi şi furnizori, metodele de tarifare care încurajează consumul de servicii şi nu stimulează prevenţia. Fiind plătiţi per serviciu, furnizorii câştigă atunci când pacienţii lor sunt bolnavi şi solicită servicii în mod repetat. Asistenţa medicală nu este coordonată, casa de asigurări decontează numeroase servicii inutile, iar pacientul este nemulţumit de experienţa avută. Dezvoltarea asistenţei medicale în ambulatoriu este insuficientă. De exemplu, centrele de permanenţă pentru asistenţa primară sunt organizate sporadic. În consecinţă, serviciile medicale spitaliceşti în regim de urgenţă sunt suprasolicitate de pacienţi cu probleme minore deoarece sunt convenabile, gratuite şi, aparent, rezolvă orice afecţiune acută", a precizat Hotoboc.

El a mai semnalat faptul că salarizarea personalului din spitalele publice nu stimulează performanţa şi munca.

"Salariul fix descurajează mobilitatea medicilor către spitale de rang inferior, care nu reuşesc să satisfacă cererea de servicii din zonele arondate. În schimb, nivelul redus al remuneraţiei şi condiţiile de muncă îi încurajează să caute locuri de muncă în alte state ale Uniunii Europene. Echilibrul bugetar al sistemului de asigurări sociale de sănătate depinde an de an de subvenţii de miliarde de lei de la bugetul de stat. CNAS finanţează, din impozitele achitate de cei nouă milioane de contribuabili, servicii medicale curative, servicii de urgenţă şi de prevenţie pentru alte nouă milioane de persoane care nu contribuie", a adăugat Hotoboc.

El a militat pentru o reformă pe domenii esenţiale, precum politica privind resursele umane, inclusiv salarizarea, managementul pacienţilor cu boli cronice, reorganizarea spitalelor publice sau gestiunea informaţiilor în sistemul sanitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici