Forurile europene cer în MCV urgentarea modificării Codurilor pentru a corespunde deciziilor CCR

Comisia Europeană precizează în raportul MCV pentru România, publicat miercuri, că autorităţile de la Bucureşti ar trebui să aibă ca prioritate absolută punerea în acord a Codurilor Penale cu ultimele decizii CCR, care au declarat mai multe articole neconstituţionale.

615 afișări
Imaginea articolului Forurile europene cer în MCV urgentarea modificării Codurilor pentru a corespunde deciziilor CCR

Forurile europene cer în MCV urgentarea modificării Codurilor pentru a corespunde deciziilor CCR

"Succesiunea rapidă a deciziilor Curţii Constituţionale prin care se declarau neconstituţionale dispoziţii din coduri a sporit provocările la adresa stabilităţii. Ministerul Justiţiei a început să abordeze acest aspect prin consultări cu sistemul judiciar, cu profesiile juridice şi cu societatea civilă, iar Guvernul şi-a exprimat intenţia de a adopta modificările relevante. Cu toate acestea, niciuna dintre modificările propuse nu a fost încă transpusă în modificări legislative şi aceste întârzieri pot duce la interpretări divergente. Un răspuns rapid şi coerent la necesitatea de a adapta legislaţia pentru a reflecta deciziile Curţii Constituţionale ar trebui să constituie o prioritate absolută, fără a compromite calitatea pregătirii modificărilor. Guvernul şi-a exprimat intenţia de a traduce deciziile Curţii Constituţionale într-un nou set de modificări", se arată în raportul raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), publicat miercuri.

TITLURILE ZILEI

În decembrie 2016, a fost stabilit un nou termen-limită, şi anume ianuarie 2019, pentru punerea în aplicare a celorlalte dispoziţii ale acestui cod. Raportul MCV face referire şi la Codul Civil.

"În ceea ce priveşte stabilitatea Codului civil şi a Codului de procedură civilă, deciziile Curţii Constituţionale generează, de asemenea, provocări. În special, o hotărâre recentă a Curţii Constituţionale privind pragul instituit anterior pentru a limita posibilitatea de recurs ar putea conduce la o creştere semnificativă a numărului de cazuri suplimentare pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ministrul justiţiei caută modalităţi de a atenua impactul asupra volumului de muncă al Înaltei Curţi, prin tratarea mai multor cazuri de către instanţele inferioare. Înalta Curte se confruntă deja cu un volum mare de lucru, iar raportul din ianuarie a subliniat importanţa activităţii sale în materie de casaţie şi de interpretare a legii".

Peste 40 de articole din Codurile penale au fost declarate neconstituţionale în ultimii ani. Până acum, niciunul dintre articole nu a fost pus în acord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici