Fost adjunct al Poliţiei Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Ioan Tăut, fost adjunct al Poliţiei Satu Mare, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a primit beneficii materiale de la administratorul unei firme, pentru a-l ajuta să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar de evaziune fiscală.

190 afișări
Imaginea articolului Fost adjunct al Poliţiei Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită

Fost adjunct al Poliţiei Satu Mare, trimis în judecată pentru luare de mită (Foto: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ioan Liviu Tăut, inspector şef adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiuni de luare de mită, în formă continuată (cinci acte materiale), a lui Ioan Şaitoş, ofiţer în cadrul IPJ Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice la data faptelor, acuzat de luare de mită şi favorizarea făptuitorului, şi Tarr Atilla Csongor, administrator al unei societăţi comerciale, la data faptelor, acuzat de dare de mită, în formă continuată (cinci acte materiale), dare de mită şi spălare de bani (două infracţiuni).

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 - 2014, Tăut, în calitate de inspector şef adjunct al IPJ Satu Mare, a pretins şi primit mai multe bunuri şi beneficii materiale de la Tarr Atila, pentru a-l ajuta pe acesta din urmă să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal de evaziune fiscală (privind două societăţi administrate de acesta şi de soţia lui), ce era instrumentat de ofiţerul Ioan Şaitoş.

Ajutorul dat de Tăut a constat în furnizarea de date relevante din dosar şi asigurarea faptului că ofiţerul de poliţie Şaitoş va finaliza favorabil dosarul penal respectiv. La rândul său, Tăut a beneficiat din partea omului de afaceri de o serie de foloase materiale necuvenite.

În perioada iunie - septembrie 2013, Tăut a beneficiat de lucrări de reparaţii la un imobil deţinut de socrul său, în valoare de 17.405 lei. Lucrările au fost executate de o altă societate comercială interpusă, pentru a se evita probarea unei legături între cei doi, iar factura a fost achitată de Tarr Atilla prin intermediul firmei sale. Pe 11 septembrie 2013, Tarr, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru lucrările efectuate, care atestă faptul că socrul lui Tăut ar fi achitat suma respectivă, disimulând în acest fel mita primită.

La data de 20 februarie 2014, Tăut a pretins şi primit de la Tarr plata contravalorii unui autoturism second hand, precum şi cheltuielile ocazionate cu aducerea şi înmatricularea autoturismului în ţară, în valoare de aproximativ 1.000 de euro. În schimbul acestui serviciu, Tăut i-a oferit informaţii din dosarul penal de evaziune fiscală şi i-a promis că va discuta cu subordonatul său, Ioan Şaitoş, pentru ca acesta să propună o soluţie favorabilă.

Pe 12 mai 2014, Tarr i-a plătit lui Tăut contravaloarea unei consultaţii efectuate de acesta din urmă la o clinică din Ungaria, precum şi cheltuielile de transport.

În perioada septembrie 2013 - martie 2014, Tăut a pretins şi primit de la Tarr plata contravalorii unor componente auto şi reparaţiile aferente efectuate la autoturismul său, precum medicamente de la farmacia deţinută de soţia omului de afaceri, fără a achita contravaloarea acestora.

În luna iulie 2014, Ioan Şaitoş a pretins şi primit de la Tarr materiale de construcţii în valoare totală de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscală în care ofiţerul de poliţie fusese delegat să desfăşoare activităţi de urmărire penală. Materialele respective au fost primite pentru o societate comercială administrată de o rudă a ofiţerului.

Dosarul penal a fost finalizat în luna septembrie 2014 iar Şaitoş a propus clasarea, motivând că fapta nu există.

Ulterior, la datele de 9 octombrie 2014 şi 28 februarie 2015, Tarr Atilla, prin intermediul firmei sale, a emis o factură şi o chitanţă pentru materialele respective, prin care se atestă faptul că firma respectivă ar fi achitat contravaloarea facturii, disimulând în acest fel mita primită.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui bun mobil aparţinând lui Ioan Tăut, până la concurenţa sumei de 17.405 lei, şi asupra unui bun mobil aparţinând lui Şaitoş, până la concurenţa sumei de 5.883 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii - Direcţia Judeţeană de Informaţii Satu Mare şi Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici