Fost Avocat al Poporului, despre decretul lui Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major: Este ilegal

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că decretul emis vineri de preşedintele Klaus Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, este ilegal, în condiţiile în care nu a avut avizul premierului Viorica Dăncilă.

2731 afișări
Imaginea articolului Fost Avocat al Poporului, despre decretul lui Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major: Este ilegal

Fost Avocat al Poporului, despre decretul lui Iohannis pentru prelungirea mandatului şefului SMG: Este ilegal

”Este ilegal (decretul preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă - n.r.). Trebuia să existe avizul prim-ministrului. Un decret ilegal poate fi apreciat şi de primul-ministru, şi de preşedinte”, a declarat Gheorghe Iancu.

El a mai precizat că procedura prelungirii unui mandat este similară cu cea a numirii.

”Prelungirea mandatului este o nouă numire. Ca urmare, nu e nevoie ca în lege să fie prevăzut că şi prelungirea şi numirea se fac cu avizul primului-ministru. E de ajuns să nu existe acest aviz”, a mai spus Iancu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă, actualul şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie.

Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici