Fost consilier al Alinei Bica, condamnat la închisoare cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă

Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, a fost găsit vinovat, miercuri, de instanţa supremă, pentru mărturie mincinoasă, el fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

371 afișări
Imaginea articolului Fost consilier al Alinei Bica, condamnat la închisoare cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă

Fost consilier al Alinei Bica, condamnat la închisoare cu suspendare, pentru mărturie mincinoasă

Ionuţ Mihăilescu a fost achitat de judecători pentru acuzaţia de favorizarea infractorului, dar a primit un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă.

Decizia nu este definitivă şi fostul consilier al Alinei Bica poate face apel.

Dosarul a fost trimis instanţei de către procurorii anticorupţie după ce Mihăilescu nu şi-a mai susţinut, în faţa judecătorilor, denunţul împotriva fostei şefe DIICOT.

La termenul din 13 iunie 2016 din dosarul în care Alina Bica, Horia Simu şi fostul şef ANAF, Şerban Pop, sunt judecaţi pentru fapte de luare de mită, dare de mită şi abuz în serviciu, fostul consilier al Alinei Bica, Ionuţ Mihăilescu, denunţător în cauză, nu şi-a mai susţinut denunţul împotriva fostului procuror şef al DIICOT.

În faţa judecătorilor, Mihăilescu s-a opus să depună jurământul şi a precizat că nu îşi mai susţine declaraţia dată la DNA, în faza de urmărire penală. Bărbatul a motivat că este inculpat alături de Bica într-unul dintre dosarele ANRP, că a făcut acord de recunoaştere a vinovăţiei în acel caz şi că orice ar spune despre fosta şefă a DIICOT ar putea fi folosit împotriva lui în respectiva cauză. După această menţiune, Ionuţ Mihăilescu a părăsit imediat sala de judecată.

Procurorul DNA prezent la proces a cerut judecătorilor ca în cazul lui Ionuţ Mihăilescu să se „consemneze două infracţiuni- mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului”, solicitând totodată ca încheiera de şedinţa să fie trimisă la DNA pentru continuarea cercetărilor.

Ulterior, procurorii anticorupţie au deschis dosar penal în care l-au pus pe Mihăilescu sub învinuire pentru infracţiunile menţionate anterior.

La termenul din 13 iunie 2016, prezentă în sală, Alina Bica a început să plângă când a luat cuvântul în faţa judecătorilor.

„Ascultându-l pe Mihăilescu că a încercat să facă orice să stopeze celălalt dosar (n.r. dosar ANRP)...am făcut 52 de zile de arest, pe baza acestui denunţ. Vine acum cu tupeu să spună asta?! Cum e posibil ca nimeni să nu reacţioneze. Şi-a bătut joc de viaţa mea”, a spus Alina Bica în sala de judecată.

Ionuţ Mihăilescu este principalul denunţător în dosarul în care Alina Bica şi Şerban Pop sunt acuzaţi de DNA că au primit mită de la omul de afaceri Horia Simu. Conform procurorilor anticorupţie, fostul şef al ANAF Şerban Pop ar fi primit suma de 230.000 de euro de la Horia Simu, pentru a-i da altor persoane în vederea soluţionării favorabile omului de afaceri a unui dosar DIICOT, sumă din care Alina Bica ar fi primit 17.500 de euro.

Potrivit declaraţiei date de Ionuţ Mihăilescu la DNA, Bica i-ar fi solicitat să îl contacteze pe fostul şef al ANAF Şerban Pop, care „îi dăduse în prealabil acesteia un mesaj telefonic de salut în legătură cu dosarul numitului Simu Horia”.

Ionuţ Mihăilescu şi Alina Bica sunt judecaţi împreuna în unul dintre dosarele privind suspiciuni de corupţie la ANRP. În cauza respectivă, procurorii o acuză pe Alina Bica, la data faptelor secretar de stat şi reprezentant al Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), ulterior procuror şef al DIICOT, de câte două fapte de luare de mită, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Ionuţ Mihăilescu este acuzat de două fapte de complicitate la luare de mită.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici