Fost director din CNADNR, reclamat de ANI la DNA pentru conflict de interese şi fapte de corupţie

ANI cere DNA să îl cerceteze pe Răzvan Emil Teodorescu, fost director în CNADNR, pentru conflict de interese şi fapte de corupţie, întrucât a semnat documente privind lucrări de marcaje rutiere cu o firmă a fratelui acestuia şi ar fi folosit informaţiile deţinute pentru a sprijini societatea.

533 afișări
Imaginea articolului Fost director din CNADNR, reclamat de ANI la DNA pentru conflict de interese şi fapte de corupţie

Fost director din CNADNR, reclamat de ANI la DNA pentru conflict de interese şi fapte de corupţie (Imagine: Mediafax Foto)

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum şi sâvârşirea de infracţiuni asimilate celor de corupţie de către Theodor Răzvan Emil Teodorescu, director al Direcţiei Achiziţii Finanţare de la Buget din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) în perioada 8 aprilie - 21 octombrie 2013.

Potrivit ANI, Răzvan Emil Teodorescu a semnat o serie de documente privind acordul-cadru având ca obiect "Lucrări de marcaje rutiere pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale din administrare, Lot 1-DRDP Bucureşti", încheiat între CNADNR, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Bucureşti, în calitate de promitent-achizitor, şi Asocierea SC Anduna Servimob SRL & Teo Trans Consulting SRL, în condiţiile în care fratele său este administrator şi asociat al firmei Teo Trans Consulting.

"Conform acordului, pentru lucrările executate, plăţile datorate Asocierii SC Anduna Servimob SRL & SC Teo Trans Consulting SRL sunt cele declarate în propunerea financiară a acestuia, respectiv 27.072.864,46 lei (aprox. 6.117.470,22 euro), la care se adaugă TVA reprezentând 6.497.487,47 lei (aprox. 1.468.192,85 euro)", se arată într-un comunicat de presă al ANI, transmis luni agenţiei MEDIAFAX.

Fostul director de la CNADNR ar fi încălcat astfel dispoziţiile articolului 301 din Codul Penal, potrivit cărora "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".

De asemenea, întrucât Teodorescu ar fi folosit în scop personal informaţiile deţinute în virtutea prerogativelor funcţiei, au rezultat şi indicii privind săvârşirea infracţiunilor asimilate celor de corupţie, prevăzute de articolul 12, litera b) din Legea 78/2000, potrivit cărora: "sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie, solicitând să îl verifice pe Răzvan Emil Teodorescu pentru conflict de interese şi posibile infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Teodorescu fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, însă fostul director din CNADNR nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare, a precizat ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici