Fost membru CSM, în cazul Caracal: Poliţiştii trebuiau să intervină, dar niciun text de lege nu i-ar fi protejat de repercusiuni

Fostul membru CSM Adrian Toni Neacşu arată că poliţiştii nu au încălcat mandatul de percheziţie şi nu au pătruns în casa lui Gheorghe Dincă deoarece niciun text din lege nu i-ar fi protejat de repercusiuni, subliniind că, uman, agenţii puteau intra în domiciliu încălcând ordinul procurorului.

1383 afișări
Imaginea articolului Fost membru CSM, în cazul Caracal: Poliţiştii trebuiau să intervină, dar niciun text de lege nu i-ar fi protejat de repercusiuni

Fost membru CSM, în cazul Caracal: Poliţiştii trebuiau să intervină, dar niciun text de lege nu i-ar fi protejat de repercusiuni

„Dacă modificările la Legea poliţiei ar fi fost promulgate de Preşedintele României şi nu ar fi fost blocate la Curtea Constituţională, poliţiştii nu ar fi stat ca proştii în faţa casei criminalului din Caracal, bronzându-se la lună pentru că procurorul nu le-a permis accesul înainte de ora 6 dimineaţa arătată în mandatul de percheziţie. Iar cine invocă aplicarea art. 27 alin. 2 din Constituţie se face de râs pentru că acolo se spune clar că se poate deroga de la regula inviolabilităţii domiciliului, însă DOAR PRIN LEGE. E deci nevoie de o lege care să prevadă că în anumite cazuri se poate interveni fără mandat de percheziţie, exact ce ar fi făcut aceste modificări”, a scris avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru CSM.

Neacşu a mai precizat că, uman, poliţiştii puteau intra în casa lui Gheorghe Dincă, dacă aveau legea de partea lor.

„Da, trebuiau să-şi asume orice risc şi să intervină, chiar ignorând ordinul procurorului, pentru că aşa era în primul rând uman, dar realitatea este că nici un text de lege nu îi proteja. (...) Nu am intentionat sa particip si sa alimentez dezbaterea morbida despre acest caz. Mi se pare ca e o viermuiala pe cadavrele fetelor, neingropate inca. (...) Cert este urmatorul lucru: uman politistii puteau sa intre, dar daca dispozitiile din legea politiei erau in vigoare aveau obligatia sa intre, chiar incalcand ordinul procurorului, iar acum nu mai aveam aceste discutii”, a mai scris avocatul.

Chestorul Ioan Buda, şeful demis al Poliţiei Române, a declarat, vineri seara, la Caracal, că poliţiştii ar fi putut lua alte măsuri, însă au preferat să intervină conform mandatului în casa suspectului Gheorghe Dincă.

„Nu puteau interveni poliţiştii mai devreme de ora 6, pentru că procurorul nu a permis intervenţia Poliţiei decât la ora 6”, a spus Buda.

Întrebat dacă ordinul procurorului putea fi încălcat, Buda a răspuns afirmativ.

„Da, puteau fi luate şi alte măsuri, puteau găsi alte tertipuri, puteau să intervină, nu au intervenit. Pentru că au aşteptat ora 6, pentru a se interveni la această percheziţie conform mandatului. Mandatul a fost eliberat aproximativ la ora 4”, a mai spus Ioan Buda.

Taguri:
toni neacşu,
crime,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici