Fost ofiţer de poliţie de la DNA, judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din două dosare ale lui Uioreanu

Valentin Tătar, fost ofiţer de poliţie judiciară la DNA, va fi judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare, procurorii propunând instanţei condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat.

353 afișări
Imaginea articolului Fost ofiţer de poliţie de la DNA, judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din două dosare ale lui Uioreanu

Fost ofiţer de poliţie de la DNA, judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare (Imagine: Shutterstock)

Fostul angajat al DNA Cluj Valentin Tătar, trimis în judecată miercuri, ar fi furnizat informaţii secrete din două dosare penale care îl vizează pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, arestat pentru fapte de corupţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, fostul ofiţer a furnizat informaţii secrete din dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru corupţie Horea Uioreanu, oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu şi consilierul judeţean PNL, Ioan Petran, dar şi din dosarul instrumentat de procurorii militari ai DNA, în care sunt inculpaţi Horea Uioreanu, un fost ofiţer SRI, Anca Albu şi fostul subprefect al Clujului Mihnea Iuoraş.

Aceleaşi surse au spus că faptele de care este acuzat Valentin Tătar au fost comise în perioada în care cele două dosare erau în faza de cercetare.

Valentin Tătar, fost ofiţer de poliţie judiciară la DNA, va fi judecat pentru că a dat unor persoane informaţii din dosare, procurorii propunând instanţei condamnarea acestuia la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut faptele de care este acuzat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au sesizat Tribunalul Cluj cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei de către Valentin Tătar, ofiţer de poliţie judiciară în DNA la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea în concurs a trei infracţiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, arată miercuri DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii au arătat, în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, că în perioada ianuarie - iunie, Valentin Tătar a transmis unor persoane informaţii din două dosare penale.

"În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Tătar Valentin a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală, că este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani", au scris procurorii în documentul citat.

Tribunalul Cluj urmează să dea o decizie în acest dosar.

În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.

Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, în acest dosar, iar Tribunalul Cluj le-a prelungit, în 25 iunie, arestul preventiv cu încă 30 de zile.

La începutul lunii iulie, Horea Uioreanu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat că ar fi cerut informaţii despre supravegherea sa de la un subofiţer SRI, care i-ar fi cerut să îl ajute să se transfere la SIE.

Procurorii militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Uioreanu pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, săvârşită în formă continuată

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2013-2014, Horea Uioreanu ar fi determinat-o pe subofiţerul SRI Anca Elena Albu să-i permită accesul la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, la care aceasta avea acces în virtutea exercitării atribuţiilor de serviciu.

"Scopul urmărit de Uioreanu Horea-Dorin era să valorifice aceste date în interes personal şi să contracareze eventualele acţiuni ale organelor judiciare care ar viza angajarea răspunderii sale penale. Solicitarea acestor informaţii nedestinate publicităţii a fost făcută de preşedintele CJ Cluj pe fondul demersurilor subofiţerului de a se transfera în cadrul Serviciului de Informaţii Externe cu ajutorul primului menţionat", au scris procurorii militari în actul de sesizare a instanţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici