Fost primar din Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită

Fostul primar al comunei băcăuane Prăjeşti Eugen Antica, al cărui mandat a încetat în iunie, în urma unei condamnări pentru cumpărare de influenţă, a fost trimis în judecată într-un alt dosar, după ce ar fi primit peste 43.000 de lei de la firma care a construit sediul primăriei pe care o conducea.

107 afișări
Imaginea articolului Fost primar din Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită

Fost primar din Bacău, trimis în judecată pentru luare de mită (Foto: Shutterstock)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe fostul primar al comunei băcăuane Prăjeşti Eugen Antica, pentru luare de mită şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, cu scopul obţinerii de bani, după ce, în calitate de edil, a primit, prin firma pe care o controla, diverse sume de bani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, susţin procurorii, fostul primar a pretins, în perioada 2006-2008, de la o firmă de construcţii un procent de 10% din valoarea lucrărilor ce urmau să fie decontate de Primăria Prăjeşti, conform unui contract încheiat între respectiva societate şi Consiliul Local, pentru construirea sediului primăriei, valoarea investiţiei fiind de 1,5 milioane de lei.

”În baza solicitărilor, Eugen Antica a primit suma totală de 43.746,98 lei, în două tranşe, în 12 decembrie 2007 şi 27 martie 2008, prin intermediul unei alte societăţi pe care primarul o controla în mod direct. Banii au fost solicitaţi şi primiţi pentru ca, în calitate de primar al comunei Prăjeşi, inculpatul să asigure desfăşurarea în bune condiţii a contractului de achiziţie publică menţionat anterior, în sensul de a efectua plăţile cu celeritate”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, marţi, de DNA.

Potrivit anchetatorilor, primarul Eugen Antica ”a exercitat, în perioada mai 2006-septembrie 2012, activităţile de administrare a societăţii comerciale”, printr-un intermediar, fiind astfel în stare de incompatibilitate cu funcţia publică deţinută. Concret, edilul din Prăjeşti s-a ocupat de încheierea unor contracte comerciale şi a unui contract de credit, de achiziţionarea unor utilaje şi de cumpărarea unui autoturism Toyota pe care l-a folosit în interes personal. Mai mult decât atât, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA, Eugen Antica s-a ocupat şi de ”gestionarea resurselor umane, respectiv angajarea personalului şi stabilirea salariilor, de stabilirea destinaţiei sumelor de bani obţinute de societate în urma relaţiilor comerciale desfăşurate, cu scopul obţinerii pentru sine şi pentru societatea pe care o controla, în fapt, de sume de bani ori alte foloase necuvenite”.

Odată cu trimiterea în judecată a primarului de Prăjeşti, procurorii DNA au pus sechestru asiguratoriu pe un teren arabil deţinut de acesta.

Edilul de Prăjeşti şi-a pierdut funcţia în 19 iunie, printr-un ordin al prefectului de Bacău, după ce a fost condamnat definitiv la opt luni de închisoare cu suspendare, sentinţă dată în noiembrie 2013, pentru cumpărare de influenţă.

Eugen Antica, alături de alte 36 de persoane, printre care şi fostul primar al municipiului Oneşti Laurenţiu Neghină, eliberat din funcţie în aceeaşi zi de către prefectul de Bacău, ar fi oferit anumite sume de bani pentru a obţine note de trecere la examenul de bacalaureat, susţinut în 2010 la liceul din comuna băcăuană Podu Turcului.

În fapt, Prefectura Bacău a pus în practică o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform căreia şi aleşii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici