Fosta contabilă şefă de la Spitalul "Victor Babeş", trimisă în judecată pentru delapidare şi fals

Fosta contabilă şefă de la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală, Anişoara Bărbulescu, a fost trimisă în judecată în dosarul în care este acuzată de peste 400 de fapte de delapidare, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

233 afișări
Imaginea articolului Fosta contabilă şefă de la Spitalul "Victor Babeş", trimisă în judecată pentru delapidare şi fals

Fosta contabilă şefă de la Spitalul "Victor Babeş", trimisă în judecată pentru delapidare şi fals (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis-o în judecată, în stare de arest preventiv, pe Anişoara Bărbulescu, fostă contabilă la Spitalul "Victor Babeş", pentru 103 fapte de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 153 de fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi 153 de fapte de uz de fals, se arată într-un comunicat de presă de luni al Ministerului Public.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 3.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că Anişoara Bărbulescu, în calitate de contabil şef în cadrul Biroului Financiar Contabil al Spitalului "Victor Babeş" în perioada ianuarie-septembrie 2012, a întocmit şi folosit acte false pentru a-şi însuşi, în mod repetat, din veniturile unităţii sanitare suma de 669.000 de lei.

Astfel, Anişoara Bărbulescu nu ar fi depus integral sumele de bani care i-au fost predate de casier, împreună cu foile de vărsământ aferente, spre a fi depuse la trezorerie în contul spitalului şi ar fi ridicat sume de bani din contul instituţiei, în baza unor file CEC, depunând ulterior fie sume mai mici, fie nedepunând suma ridicată.

"Inculpata şi-a însuşit sumele de bani sus indicate prin falsificarea unui număr de 153 de înscrisuri oficiale, pe care ulterior le-a folosit", noteză procurorii în documentul citat.

Prin rezoluţia din 26 octombrie 2012 a prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a dispus preluarea cauzei de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalsitică, având în vedere complexitatea cauzei, a precizat sursa citată.

Anişoara Bărbulescu a fost arestată preventiv în 22 ianuarie, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 3. Două zile mai târziu, Tribunalul Bucureşti a respins recursul Anişoarei Bărbulescu, aceasta rămânând încarcerată.

Contabila Spitalului "Victor Babeş", Anişoara Bărbulescu, a realizat la un moment dat că este cercetată şi atunci a distrus probe, respectiv a rupt mai multe documente ce-i dovedeau faptele şi le-a înlocuit cu altele, pentru a ascunde faptele, au arătat procurorii în referatul cu propunerea arestării preventive a Anişoarei Bărbulescu.

"După ce şi-a dat seama că se fac verificări, inculpata, astfel cum rezultă atât din declaraţia sa, cât şi din declaraţiile martorilor, a încercat să ascundă faptele săvârşite - a înlocuit foile de vărsământ falsificate cu cele reale, pe cele falsificate distrugându-le", potrivit procurorilor.

Anişoara Bărbulescu şi-a recunoscut faptele în faţa anchetatorilor şi a restituit peste 26.000 de lei din banii luaţi de la locul de muncă, însă şi-a înstrăinat toate bunurile imobile pe care le deţinea, respectiv două terenuri şi două apartamente proprietăţile, pentru a îngreuna recuperarea întregului prejudiciu, au mai arătat procurorii.

Spitalul "Victor Babeş" din Capitală a descoperit în august 2012 că Anişoara Bărbulescu a falsificat documente contabile pentru a putea lua bani din contul unităţii şi a stabilit, în urma unui audit extern la Biroul contabilitate, că prejudiciul este de 672.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Victor Babeş", dr. Simin Aysel Florescu, declara că Anişoara Bărbulescu a fost angajata unităţii sanitare în perioada 1999 - 2012, în funcţia de contabil. În luna august 2012, în urma unor controale interne, reprezentanţii Spitalului "Victor Babeş" au constatat că Anişoara Bărbulescu, "în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a sustras în mod repetat şi în interes propriu sume de bani din contul de disponibilităţi ale spitalului, prin falsificarea documentelor contabile.

"După descoperirea acestui fapt, contabilei Bărbulescu Anişoara i s-a desfăcut contractul de muncă", preciza purtătorul de cuvânt al Spitalului "Victor Babeş".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici