Fosta soţie a lui Nicolae Popa a fost audiată de procurori

Fosta soţie a lui Nicolae Popa, condamnat în România pentru prăbuşirea FNI, a fost audiată de procurorii Parchetului instanţei supreme în dosarul în care se fac cercetări privind modul în care fostul director al grupului Gelsor a fugit din România, pentru a se sustrage executării pedepsei.

109 afișări
Imaginea articolului Fosta soţie a lui Nicolae Popa a fost audiată de procurori

Fosta soţie a lui Nicolae Popa a fost audiată de procurori

Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că fosta soţie a lui Nicolae Popa a fost audiată la Parchetul instanţei supreme într-un dosar în care anchetatorii cercetează felul în care fostul director de la Gelsor a plecat din România, precum şi modul în care acesta a fost finanţat în străinătate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

Fosta soţie a lui Nicolae Popa, Anca Căciulă, le-ar fi declarat procurorilor, luna trecută, că ea nu i-a remis fostului soţ vreo sumă care să îl ajute să se întreţină în străinătate, potrivit sursei citate.

Aceasta le-ar mai fi arătat procurorilor că o singură dată a primit de la fostul soţ "o sumă infimă", respectiv aproximativ 300 de euro.

În acest dosar a fost audiat, anul trecut, şi fratele lui Nicolae Popa, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) în legătură cu fuga fostului director al Gelsor.

Virgil Popa, în prezenţa unui avocat, a dat detalii procurorilor despre fuga fratelui său, Nicolae Popa.

Sursele citate au mai precizat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar există doi suspecţi, bănuiţi că au intermediat transmiterea unor sume de bani de la Sorin Ovidiu Vântu către Nicolae Popa, după fuga acestuia din România.

Între timp, Poliţia naţională indoneziană a respins oficial o solicitare de întrerupere a detenţiei lui Nicolae Popa, condamnat în absenţă în România şi arestat în Indonezia la începutul lunii decembrie 2009, la solicitarea autorităţilor române, potrivit relatărilor din publicaţia Jakarta Globe.

"Nu putem îndeplini solicitarea făcută de (Nicolae) Popa prin intermediul celor doi avocaţi ai săi, Otto Hasibuan şi Henry Yosodiningrat, de a suspenda măsura de detenţie, deoarece Popa nu este deţinutul nostru. El este căutat de Interpol, la solicitarea Poliţiei Române", declara pentru sursa citată Ito Sumardi, reprezentant al poliţiei naţionale indoneziene.

"Avocaţii trebuie să îi ceară clientului să facă această solicitare direct către Interpol, nu către noi", mai adăuga el.

Unul dintre avocaţi a afirmat însă că, deşi arestarea a fost făcută pe baza solicitării Poliţiei române, şi Poliţia indoneziană a emis un mandat de arestare, pentru a-l putea încarcera pe Popa.

"Nu este o greşeală să vrem ca poliţia să întrerupă detenţia. Popa a promis să coopereze şi vom oferi o garanţie personală că acesta nu va părăsi ţara", a afirmat Henry Yosodiningrat.

Avocatul a adăugat că Popa nu a venit în Indonezia ca turist. "A trăit în Indonezia mai mult de nouă ani şi nu a comis nicio infracţiune aici. Nu sunt suficiente motive pentru a-l ţine după gratii în aşteptarea procesului de extrădare. Nu este un terorist şi nu a încălcat drepturile omului, are numai o dispută legată de bani în ţara lui", a spus el.

Nicolae Popa a fost arestat în data de 2 decembrie 2009 şi este reţinut în arestul Poliţiei Naţionale din Jakarta.

Indonezia nu are tratat de extrădare cu România, iar Legea privind extrădările din 1979 prevede că ţara solicitantă trebuie să adreseze Ministerului Justiţiei, pe canale diplomatice, o cerere oficială de extrădare şi, în cazul în care între cele două părţi nu există un tratat, decizia îi aparţine preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici