Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, condamnaţi la un an de închisoare

Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir precum şi maiorul Cătălin Miu au fost condamnaţi vineri de ICCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate.

3112 afișări
Imaginea articolului Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, condamnaţi la un an de închisoare

Foştii directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, condamnaţi la un an de închisoare (Imagine: Bogdan Baraghin/Mediafax Foto/AFP)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţuie a decis condamnarea generalilor în rezervă Ionel Marin şi Dumitru Zamfir la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii. De asemenea, instanţa supremă i-a achitat pe cei doi generali pentru o altă faptă de fals în declaraţii, precum şi pentru acuzaţiile de înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

La aceeaşi pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare a fost condamnat şi maiorului Cătălin-Spiridon Miu, pentru două fapte de fals în declaraţii. Instanţa a dispus achitarea maiorului Cătălin-Spiridon Miu pentru înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Generalul în rezervă Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu şi locotenent colonelul Marian Panaitescu au fost achitaţi de magistraţii instanţei supreme pentru acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Instanţa a mai dispus anularea contractelor de închiriere şi a contractelor de vânzare-cumpărare a celor trei locuinţe, încheiate între Serviciul Român de Informaţii şi Ionel Marin (în 18 martie 2005), Dumitru Zamfir (în 28 aprilie 2005 ) şi Cătălin-Spiridon Miu (în 21 martie 2001), precum şi reintrarea celor trei imobile în patrimoniul SRI.

Magistraţii ICCJ au mai decis ridicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobilelor deţinute de Ionel Marin, Dumitru Zamfir şi Cătălin-Spiridon Miu. Instanţa a stabilit confiscarea sumei de peste 730.000 de lei de la Cătălin-Spiridon Miu.

Decizia poate fi contestată cu recurs.

În decembrie 2008, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată pe generalii în rezervă Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, precum şi pe maiorul Cătălin-Spiridon Miu, pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Alături de aceştia au fost timişi în judecată generalul în rezervă Ion Popescu, colonelul (r) Virgil Turcu şi locotenent colonelul Marian panaitescu, în sarcina cărora s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Potrivit procurorilor, în perioada august 2004 - martie 2005, în calitate de adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică, generalul Ion Popescu, prin întocmirea mai multor documente oficiale şi prin dispoziţii verbale, i-a determinat pe Virgil Turcu şi Marian Panaitescu, şeful Direcţiei Logistice din SRI, respectiv contabilul şef al Direcţiei Logistice, să închirieze şi să vândă ilegal, la preţuri subevaluate, trei apartamente situate în municipiul Bucureşti, pe strada Mihai Eminescu (zonă rezidenţială).

Apartamentele au fost închiriate şi apoi vândute ilegal foştilor directori adjuncţi ai SRI Ionel Marin şi Dumitru Zamfir, precum şi lui Cătălin-Spiridon Miu (fost consilier al generalului Zamfir).

"În baza unor declaraţii neadevărate, în perioada anilor 2002 - 2004, inculpaţii Marin Ionel, Zamfir Dumitru şi Miu Cătălin-Spiridon au închiriat cele trei locuinţe de serviciu, în această modalitate RA-APPS fiind prejudiciată cu suma de 268.106,5 RON. Aceştia au făcut declaraţii în care au omis să precizeze că deţineau în proprietate şi alte locuinţe", se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

În perioada 28 ianuarie - 21 martie 2005, Ionel Marin, Dumitru Zamfir şi Cătălin-Spiridon Miu au solicitat Direcţiei Logistică din SRI cumpărarea acestor locuinţe, depunând în acest sens unele documente care conţineau menţiuni nereale.

Direcţia de Logistică le-a vândut, în mod ilegal, aceste locuinţe de serviciu la un preţ subevaluat (subvenţionat). Prin vânzarea ilegală a celor trei imobile la un preţ subevaluat (subvenţionat) a fost adus un prejudiciu în dauna SRI de 441.143, 35 de lei, potrivit procurorilor DNA.

"Cei trei inculpaţi au obţinut un avantaj patrimonial de aproximativ 1.900.000 euro", notau procurorii DNA.

Procesul a început în 3 februarie 2009, la instanţa supremă, sentinţa fiind pronunţată în 28 octombrie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici