Foştii judecători Diaconescu şi Anghel, condamnaţi definitiv la patru ani şi şase luni închisoare

Foştii judecători de la Tribunalul Dolj Bogdan Diaconescu şi Laurenţiu Anghel au fost condamnaţi definitv, joi, de instanţa supremă, la patru ani şi şase luni de închisoare, pentru fapte de corupţie.

631 afișări
Imaginea articolului Foştii judecători Diaconescu şi Anghel, condamnaţi definitiv la patru ani şi şase luni închisoare

Foştii judecători Diaconescu şi Anghel, condamnaţi definitiv la patru ani şi şase luni închisoare (Imagine: Shutterstock)

Diaconescu şi Anghel, cel dintâi judecat după ce a primit mită 15.000 de euro, iar celălalt pentru că a intermediat acţiunea, au fost condamnaţi, în septembrie 2012, de Curtea de Apel Cluj, la patru ani şi jumătate, respectiv patru ani de închisoare, alături de ei fiind condamnaţi şi doi avocaţi.

În acelaşi dosar, avocaţii Ion Militaru şi Octavian Ciucă au primit pedepse de câte un an şi jumătate, respectiv un an de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât joi ca Diaconescu să rămână cu pedeapsa cu închisoarea de patru ani şi şase luni, iar pedeapsa primită de Anghel a fost majorată, ajungând tot la patru ani şi şase luni.

Totodată, pedeapsa lui Octavian Ciucă s-a dublat, ajungând la doi ani de închisoare, iar la sentinţa Ion Militaru s-a mai adăugat de asemenea un an, ajungând la doi ani.

În afara pedepselor cu închisoarea, ICCJ a mai decis confiscarea sumelor de 15.000 de lei de la Diaconescu şi de 6.000 de lei de la Militaru, în favoarea statului.

Potrivit rechizitoriului, în 5 mai 2010 Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj - Secţia penală, a primit de la trei denunţători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate şi să le aplice pedepse mai blânde. Cei trei denunţători erau judecaţi în stare de arest preventiv pentru infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în lucru la judecătorul Marius Bogdan Diaconescu.

Astfel, banii au fost primiţi prin intermediul colegului său, Laurenţiu Traian Anghel, judecător la aceeaşi instanţă, în baza unei înţelegeri anterioare, după ce a modificat sentinţa penală pronunţată în aceeaşi zi, reducând pedeapsa aplicată denunţătorilor de la cinci la patru ani închisoare.

Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinşi şi primiţi de la denunţători de avocatul Militaru Ion pentru a-i remite judecătorului Marius Bogdan Diaconescu, prin intermediul iavocatului Ciucă Octavian Tiberius şi judecătorului Anghel Laurenţiu Traian. În acest circuit, Militaru Ion a oprit pentru sine 13.000 euro, Ciucă Octavian Tiberius - 12.000 euro iar Anghel Laurenţiu Traian - 5.000 euro.

Pentru ca instanţa să dispună confiscarea sumelor de bani pretinse şi primite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile aparţinând celor patru inculpaţi.

În 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea judecătorilor Anghel Laurenţiu Traian şi Diaconescu Marius Bogdan.

În 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Anghel Laurenţiu Traian, Ciucă Octavian Tiberius şi Militaru Ion, iar în 8 iunie 2010 Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă a lui Marius Bogdan Diaconescu. În 4 ianuarie 2011, ei au fost eliberaţi condiţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici