Fostul administrator al Berg Sistem, arestat în cazul exploziilor de la Sighet, eliberat din arest

Fostul administrator al firmei Berg Sistem, Răsvan Enache, arestat în cazul celor două explozii de la Sighet Marmaţiei - soldată cu moartea unei persoane şi rănirea altor 14 -, a fost eliberat din arest preventiv de Curtea de Apel Bucureşti (CAB)

225 afișări
Imaginea articolului Fostul administrator al Berg Sistem, arestat în cazul exploziilor de la Sighet, eliberat din arest

Fostul administrator al Berg Sistem, arestat în cazul exploziilor de la Sighet, eliberat din arest (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Avocatul lui Gheorghe Răzvan Enache a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis definitiv, în 11 aprilie, punerea în libertate a clientului său.

Avocatul Cristian Ene a arătat că procurorii Parchetului instanţei supreme au cerut recent prelungirea duratei arestării preventive în cazul lui Gheorghe Răzvan Enahce, căruia i s-a schimbat încadrarea faptei în cea prevăzută de alineatele 1 şi 2 ale articolului 31 din Legea 10/1995.

Potrivit avocatului, noua încadrare a faptei pentru care e cercetat Enache are limită de pedeapsă între 10 şi 20 de ani de închisoare. Avocatul a explicat că Tribunalul Bucureşti a motivat la momentul luării deciziei de eliberare a lui Enache că în raport de noua încadrare reţinută în cazul inculpatului probele anchetatorilor nu mai au valoare, fiind astfel nevoit să-l elibereze pe fostul administrator.

Parchetul a făcut recurs la CAB, unde judecatorii au decis, miercuri, 11 aprilie, respingerea acţiunii, astfel că Răsvan Enache a părăsit arestul.

Sursa citată a precizat că în cazul lui Valer Faur, fostul director executiv al firmei Berg Sistem Gaz, procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei în noua încadrare ca şi în cazul lui Enache.

În 13 februarie 2012, la un imobil din Sighetul Marmaţiei s-a deplasat un angajat al SC Berg Sistem Gaz SA, care a montat un detector de gaze de interior, dar nu l-a putut pune în funcţiune în condiţiile în care acesta prezenta semnale care presupuneau faptul că există gaz natural în acea încăpere. Acesta a fost motivul pentru care angajatul firmei s-a deplasat la sediu revenind cu un alt detector de acelaşi tip, dar în condiţiile în care şi acest detector a prezentat aceleaşi semnale angajatul SC Berg Sistem Gaz SA a recomandat proprietarului să scoată din priză detectorul montat, întrucât, în caz contrar, acesta ar fi închis automat alimentarea cu gaz.

A doua zi, acelaşi angajat a revenit la imobil cu un al treilea detector de acelaşi tip, şi, fără să-l mai monteze pe perete, împreună cu proprietarul, au făcut verificări în toate încăperile apartamentului, la diferite înălţimi. Peste tot detectorul de gaz prezenta semnal, dar angajatul SC Berg Sistem Gaz SA, apreciind că este vorba de semnal datorat vopselei lavabile folosită în urmă cu o lună la renovarea apartamentului, a recomandat din nou proprietarului ca aparatul de detectare să fie scos din priză.

Pe acest fond, în noaptea de 19 februarie 2012, în jurul orei 1.00, a avut loc o primă explozie în care au fost rănite şapte fete în discoteca amenajată la subsolul imobilului, urmată la opt ore de o a doua deflagraţie soldată cu moartea unei persoane, rănirea gravă a alteia şi vătămarea corporală a mai multor persoane, precum şi distrugerea imobilului în care s-au produs exploziile.

Fostul director executiv al firmei Berg Sistem Gaz, Valer Faur, a fost arestat preventiv în 8 martie. Valer Faur a declarat la Tribunalul Bucureşti, că în 2005, când au început lucrările la reţeaua de gaze, a pus mai multe condiţii şi că ulterior şi-a dat demisia pentru că cei din conducerea societăţii nu au acceptat suplimentarea personalului.

"În 2005, când am început lucrările, am avut condiţii puse şi am acceptat a şaptea sau a opta oară postul de director. În cartea de muncă sunt încadrat ca fiind director, dar în realitate eu sunt un simplu şef de punct de lucru. Printre condiţiile pe care le-am pus eu patronatului a fost angajarea de personal. Firma a început să lucreze cu alte patru societăţi, iar în 2006 firma şi Răsvan Enache au decis să lucrăm numai noi, firma de gaz. Am avut doi băieţi sudori şi un inginer. Eu nu am fost de acord cu propunerea, iar din 1 noiembrie m-au pus în concediu", afirma Valer Faur, precizând că într-un final şi-a dat demisia de la firmă.

Fostul director executiv al firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei, Valer Faur, este cercetat pentru de ucidere din culpă (o persoană) şi vătămare corporală din culpă (14 persoane), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în cazul exploziilor care au avut loc în 19 februarie, în Sighetu Marmaţiei.

În 15 martie, a fost arestat preventiv şi Gheorghe Răsvan Enache, fost administrator al firmei Berg Sistem Gaz, care a părăsit detenţia în 11 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici