Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă cere să fie anchetat de Parchetul ICCJ

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă, cercetat sau judecat de-a lungul anilor în mai multe dosare penale, i-a adresat o scrisoare noului procuror general al României, cerând să fie anchetat de Parchetul ICCJ, pe motiv că se teme că la Gorj i-ar fi înscenată o nouă reţinere.

166 afișări
Imaginea articolului Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă cere să fie anchetat de Parchetul ICCJ

Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă cere să fie anchetat de Parchetul ICCJ (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

Potârcă a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că în cursul anului 2012 poliţiştii din cadrul IPJ Gorj l-au cercetat pentru "operaţiuni nereale" derulate prin una din firmele sale privind două facturi în cuantum de 3.000.000 de lei, la final fiind dispusă neînceperea urmăririi penale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potârcă susţine că în cursul lunii aprilie a acestui an, un reprezentant al IPJ Gorj i-a solicitat pe mai mulţi angajaţi de-ai săi să se prezinte la audieri întrucât Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj "s-a autosesizat" în legătură cu cele două facturi. El spune că s-a oferit să meargă el din nou la Poliţie sau chiar la procurori pentru a le oferi informaţiile necesare, întrucât, la verificările anterioare, activitatea firmei fusese blocată mult timp de către inspectorii de la Direcţia Finanţelor Publice Gorj.

Constantin Ninel Potârcă afirmă că poliţistul de caz i-a precizat că nu e nevoie de prezenţa sa pentru audieri, fostul candidat la Preşedinţia României, care este şi preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, adresându-i pe 7 mai 2013 o solicitare scrisă prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, prin care îşi manifesta disponibilitatea de a fi cercetat.

"Pe 8 mai am fost citat telefonic şi, mai apoi, la cererea mea, în scris, la sediul IPJ Gorj pentru audieri, fiind informat cu privire la învinuirile care mi se aduc în acest dosar. Am aflat astfel că Parchetul s-a autosesizat tot în legătură cu cele două facturi pentru care IPJ Gorj dispusese deja neînceperea urmăririi penale şi care mai fac obiectul unui dosar instrumentat de Direcţia Generală a Municipiului Bucureşti. Nu mai spun că m-au întrebat şi de alte afaceri ale mele care nu aveau legătură cu cele două facturi", afirmă Potârcă.

Acesta a declarat că s-a decis să-i scrie noului procuror general al României, Tiberiu Niţu, prin care să solicite să fie anchetat de procurori ai Parchetului ICCJ întrucât are convingerea că aceştia sunt obiectivi şi imparţiali, spre deosebire de cei de la Gorj, care l-au reţinut deja în două dosare câte 24 de ore, într-unul dintre ele obţinând la sfârşitul cercetărilor scoaterea de sub urmărirea penală.

"De 13 ani sunt supus unor controale şi supracontroale abuzive din partea procurorilor şi poliţiştilor de la Gorj şi asta doar pentru că sunt de etnie romă. Îmi asum acest lucru şi i-am spus şi domnului procuror general al României că prin reţinerea şi eventual arestarea mea preventivă unii procurori încearcă să îşi îmbunătăţească CV-ul şi să avanseze ierarhic. Într-un dosar în care ei m-au reţinut deja am fost găsit nevinovat şi am dat statul în judecată, cerând daune de zece milioane de euro. Nu ştiu dacă vor să mai aibă încă un proces de acest gen", spune Constantin Ninel Potârcă.

Omul de afaceri îi solicită procurorului general să îi fie verificate într-un singur dosar toate documentele contabile ale firmelor sale pentru a evita "noi autosesizări" pe viitor

Constantin Ninel Potârcă a fost cercetat sau judecat, de-a lungul anilor, în mai multe dosare penale, fiind declarat nevinovat în cele mai multe dintre ele.

În toamna anului 2010, anchetatorii l-au reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de evaziune fiscală, iar a doua zi, la expirarea celor 24 de ore, după ce nu au obţinut mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, au anunţat că au deschis un dosar penal tot sub acuzaţia de evaziune fiscală. Potârcă a fost reţinut atunci pentru încă 24 de ore, dar nu a fost arestat preventiv nici de această dată, după un an şi jumătate el fiind scos de sub urmărire penală în dosarul respectiv.

În primul dosar în care a fost reţinut, omul de afaceri a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendare, sentinţa nefiind însă definitivă, dosarul fiind pe rolul Curţii de Apel Craiova.

La aceeaşi instanţă, Potârcă mai este judecat şi într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, instanţa de fond, Tribunalul Gorj, condamnându-l la trei ani şi şase luni de închisoare, cu executare, precum şi la plata unor despăgubiri către statul român în valoare de peste 160 de milioane de lei.

În acelaşi dosar, un frate al fostului candidat la Preşedinţie, Toma Potârcă, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare şi plata unor despăgubiri, alături de alt inculpat din dosar, în sumă de peste 60 de milioane de lei.

Conform declaraţiei de avere depuse cu ocazia alegerilor prezidenţiale din anul 2009, Constantin Ninel Potârcă are în municipiul Târgu Jiu un palat de 980 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 1.600 de metri pătraţi. Acesta nu a declarat atunci nici un venit propriu, niciun leu în vreun cont bancar şi nici datorii sau autoturisme pe care să le aibă în posesie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici