Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Fostul candidat la Preşedinţie Constantin Ninel Potârcă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală.

620 afișări
Imaginea articolului Fostul candidat la Preşedinţie Ninel Potârcă, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Ninel Potârcă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Conform sentinţei Tribunalului Gorj din 4 octombrie, Potârcă a fost condamnat de Tribunalul Gorj la la doi ani de închisoare, pedeapsa fiind suspendată pe o perioadă de încercare de doi ani, timp în care trebuie să respecte mai multe obligaţii.

Potrivit deciziei instanţei, el nu va mai avea voie nici să candideze sau să fie ales în vreo funcţie publică, în urmă cu o lună acesta dând de înţeles că ar intenţiona să candideze în 9 decembrie pentru un post de deputat din partea romilor.

Magistraţii au dispus, în acelaşi timp, anularea a două facturi emise de Centrum Consulting SRL, firma lui Potârcă, una dintre facturi având valoarea de 23,8 milioane de lei, iar cealaltă de 23.800 de lei.

Judecătorii au dispus şi ridicarea sechestrului asigurător de pe un teren şi de pe palatul pe care Potârcă îl are în cartierul Meteor din Târgu Jiu, în suprafaţă de peste 900 metri pătraţi şi cu o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei. Fostul candidat la Preşedinţie a fost obligat, în schimb, să achite cheltuieli judiciare în valoare de 5.000 de lei.

Conform anchetatorilor, factura de 23,8 milioane lei a fost emisă pentru o achiziţie de la o altă firmă, fără ca pe stoc să existe marfa din documentul contabil, factura fiind însă depusă la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj pentru decontarea TVA. Actul respectiv a fost înregistrat în contabilitatea firmei, deşi nu avea la bază operaţiuni reale. În acest dosar Potârcă a fost reţinut pentru 24 de ore, în octombrie 2010, fiind cercetat apoi în libertate.

Potârcă a declarat că va face recurs şi că nu va renunţa la proces până nu îşi va dovedi nevinovăţia.

"Nu ştiu pentru ce m-au condamnat.. Până nu o să văd ceva scris nu ştiu ce să zic pentru că sechestrul mi s-a ridicat de pe casă şi pământ. Expertiza nu vorbeşte de niciun prejudiciu şi nici nu mi s-a confiscat vreo sumă, ceva. Aici au fost doar anumite interese, presiuni mari, despre care probabil voi putea vorbi la un moment dat”, declară Potârcă.

Constantin Ninel Potârcă mai este judecat într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, prejudiciul estimat în acest caz fiind de aproximativ 4 milioane de euro. Anchetatorii susţin că Potârcă, împreună cu fratele său şi cu alţi doi oameni de afaceri din judeţul Vâlcea, au folosit în contabilitatea firmelor lor facturi fictive, prejudiciind bugetul de stat.

Potârcă este preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi şi fost candidat la Preşedinţie. El şi-a lansat candidatura în 15 octombrie 2009 într-o caleaşcă, plecarea făcându-se de la palatul său din cartierul Meteor. Caleaşca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judeţean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potârcă drept "Obama de Meteor", candidatul mergând apoi la Bucureşti pentru a-şi depune actele la Biroul Electoral Central.

Potârcă a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat în special de colectarea de fier vechi. El a avut pe rolul instanţelor mai multe procese cu Direcţia Finanţelor Publice Gorj, fiind acuzat că prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici