Fostul prefect de Buzău şi alte trei persoane din dosarul retrocedărilor de păduri, arestaţi

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu şi alte trei persoane implicate în cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure au fost arestaţi preventiv, vineri dimineaţă, iar judecătorul Neculae Toader, fost preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, a fost pus sub control judiciar.

516 afișări
Imaginea articolului Fostul prefect de Buzău şi alte trei persoane din dosarul retrocedărilor de păduri, arestaţi

Fostul prefect de Buzău, Paul Beganu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit deciziei pronunţate, vineri dimineaţă, de Curtea de Apel Ploieşti, judecătorii acestei instanţe au dispus arestarea preventivă pe numele fostului prefect de Buzău Paul Beganu, al avocatului Mihail Cosmin Vasile, al lui Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva şi al omului de afaceri Gheorghe Ceteraş, cercetaţi pentru fapte de corupţie în dosarul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de pădure în judeţul Buzău, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei patru ceruseră instanţei să dispună alte măsuri preventive, cum ar fi controlul judiciar, arestul la domiciliu sau controlul judiciar pe cauţiune, însă cererile lor au fost respinse.

Totodată, Curtea de apel Ploieşti a respins propunerea DNA de arestare preventivă a judecătorului Neculae Toader, cercetat în acelaşi dosar, acuzat că ar fi primit 250.000 de euro pentru a dispune retrocedarea ilegală a celor peste 5.000 de hectare de pădure, magistraţii dispunând punerea sub control judiciar a fostului preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, judeţul Buzău.

Sentinţa privind măsurile preventive dispuse în acest dosar poate fi contestată, nefiind definitivă.

Procurorii DNA Ploieşti care instrumentează dosarul în care fostul prefect de Buzău Paul Beganu, un angajat al Direcţiei Silvice şi un judecător sunt suspectaţi că ar fi luat mită 2.250.000 de euro pentru a favoriza retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure au cerut, joi, după ce au obţinut avizul CSM în acest sens, arestarea preventivă a fostului preşedinte al Judecătoriei Pătârlagele, judecătorul Neculae Toader, acuzat în acest dosar de luare de mită şi abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Toader este suspectat că a primit 250.000 de euro mită pentru a pronunţa o soluţie favorabilă în dosarul retrocedării către un bărbat care a cumpărat drepturile litigioase de la moştenitorii legali. Procesul de retrocedare, judecat la Judecătoria Pătârlagele, a durat trei luni şi fost soluţionat favorabil la al treilea termen.

În acelaşi dosar, fostul prefect de Buzău Paul Beganu este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi instigare la dare de mită, avocatul Mihail Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la dare de mită, Ion Irimia, angajat al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, este acuzat acuzat de trafic de influenţă, şi omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, de constituire a unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi trei infracţiuni de dare de mită, potrivit procurorilor DNA.

Cei patru au fost reţinuţi de DNA miercuri seară şi şi-au petrecut noaptea în arestul IPJ Prahova, din municipiul Câmpina, magistratul fiind singurul dintre cei audiaţi în acest dosar care a plecat în libertate de la sediul DNA Ploieşti.

Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judeţul Buzău) în favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzând un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) în dauna statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici