Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă în formă continuată şi spălarea banilor în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

249 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată

Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost trimis în judecată (Imagine: Ionut Tabultoc/ Arhiva Mediafax Foto)

"În perioada iunie 2013-septembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, inculpatul Ţurcanu Florin a pretins şi primit de la administratorul mai multor firme din Botoşani, sume de bani şi alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţie şi amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anuşca Aristomel (socrul lui Ţurcanu Florin), situat în municipiul Botoşani, la care se adaugă şi cheltuieli privind achiziţionarea unor aparate şi bunuri de uz casnic. Acesta din urmă, de altfel, l-a şi ajutat pe ginerele său Ţurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor şi a foloaselor necuvenite", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că, în schimbul acestor foloase, Florin Ţurcanu i-a promis omului de afaceri că îşi va folosi influenţa pentru a interveni asupra unor funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Botoşani şi din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiaşi judeţ, Dângeni şi Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredinţare directă, trei contracte de lucrări şi furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

"În realizarea mecanismului infracţional, pentru mascarea acţiunilor sale şi a înţelegerii avute cu omul de afaceri, inculpatul Ţurcanu Florin a interpus drept paravan mai multe firme, beneficiind de sprijinul socrul său Anuşca Aristomel care a interacţionat cu aceste firme şi cu omul de afaceri, prin alţi martori intermediari indicaţi de inculpatul Ţurcanu Florin", se mai arată în comunicatul procurorilor anticorupţie.

Potrivit DNA, în perioada august 2013- ianuarie 2015, socrul lui Florin Ţurcanu l-a ajutat pe acesta să ascundă şi să disimuleze adevărata natură a provenienţei, a dispoziţiei şi a proprietăţii imobilului din municipiul Botoşani care a fost construit şi finanţat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de 272.906,16 lei, cunoscând că bunurile astfel dobândite provin din săvârşirea unei infracţiuni.

Totodată, potrivit procurorilor, Anuşca Aristomel l-a ajutat pe Florin Ţurcanu să dobândească sume de bani în cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de omul de afaceri şi care, în final, au ajuns prin intermediul lui, în contul bancar al firmei paravan, pentru a crea aparenţa că cea care a executat lucrările a fost firma paravan şi nu firma omului de afaceri favorizat de Florin Ţurcanu.

În vederea confiscării speciale, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra imobilului aflat în proprietatea inculpatului Anuşca Aristomel, care a format obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici