Fostul primar al Timişoarei şi alte nouă persoane, achitate în dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica

Zece persoane, între care fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandru, au fost achitate, vineri, de Tribunalului Timiş în dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica Timişoara. Doar fostul secretar al Primăriei a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

649 afișări
Imaginea articolului Fostul primar al Timişoarei şi alte nouă persoane, achitate în dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica

Fostul primar al Timişoareu şi alte nouă persoane, achitate în dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş, judecătorul Călin Roman, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că zece din cele unsprezece persoane acuzate de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu în acest dosarul finanţării echipei de fotbal Politehnica Timişoara au fost achitate. Este vorba de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, precum şi angajaţii din Primăria Timişoara Delia Ileana Dumitru, Smaranda Haracicu, Violeta Mihalache, Adrian Orza, Mirel Munteanu, Mariana Dimitriu, Martin Staia, Nicuşor Miuţ şi Alina Pintilie.

Doar Ioan Cojocari, fostul secretar al Primăriei Timişoara, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, fiind obligat să muncească în folosul comunităţii timp de 60 de zile. De asemenea, Ioan Cojocari trebuie să achite suma de 27 de milioane de lei Primăriei Timişoara.

“Au fost achitaţi toţi inculpaţii, cu excepţia domnului Ioan Cojocari, care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Pe latură civilă, Ioan Cojocari are obligaţia de plată a sumei de 27 de milioane de lei către Primăria Timişoara. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată în termen de zece zile”, a afirmat Călin Roman.

DNA a decis, în aprilie 2016, trimiterea în judecată a lui Gheorghe Ciuhandu, fost primar al Timişoarei, a fostului viceprimar şi actual consilier local, Adrian Orza, a secretarului primăriei Ioan Cojocari, alături de Miuţ Nicuşor Constantin, Staia Martin, Munteanu Mirel Florin, Pintilie Alina, Dumitru Delia Ileana, Mihalache Teodora Violeta, Dimitriu Mariana şi Haracicu Smaranda Maria în dosarul ce investighează finanţarea ilegală a echipei de fotbal Politehnica Timişoara deţinută de Marian Iancu.

“În cursul anului 2008, inculpatul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timişoara şi inculpatul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timişoara, uzând de prerogativele conferite de funcţiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea virării unor sume de bani de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. (fostă S.C. Fotbal Club Timişoara S.A., fostă S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A.). În acest context, edilul, împreună cu inculpaţii Dumitru Delia-Ileana, Haracicu Smaranda Maria şi Mihalache Violeta-Teodora, a semnat un „Contract de asociere”, în baza căruia a fost alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9. 000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”, iar secretarul Consiliului Local Timişoara a avizat pentru legalitate H.C.L. nr. 127/2008 în baza căreia era alocată anual suma menţionată mai sus. De fapt, prin această conduită nu se urmărea “sprijinirea” activităţii sportive, întrucât banii intrau direct în contul S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A., ci „sprijinirea” efectivă a acestei firme pentru redresarea financiară, împrejurare dovedită şi de faptul că, după încetarea finanţării de către Consiliul Local Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, în anul 2011 S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. a intrat în insolvenţă, în lipsa sumelor necesare desfăşurării în continuare a activităţii. Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, atât la data semnării contractului de asociere, cât şi la momentul semnării actelor adiţionale de prelungire a acestuia pentru următoarele perioade bugetare, cum rezultă din actele de la dosar. Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare”, se arăta în comunicatul DNA din 2016.

Primăria Timişoara s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 31,6 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici