Fostul primar Gheorghe Ştefan, audiat la DNA, în dosarul şefei CNA

Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie, miercuri, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat alături de preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu.

144 afișări
Imaginea articolului Fostul primar Gheorghe Ştefan, audiat la DNA, în dosarul şefei CNA

Gheorghe Ştefan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gheorghe Ştefan, aflat în arest la domiciliu, în dosarul "Microsoft", în care a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 12.00.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Gheorghe Ştefan a fost citat să se prezinte pentru a da declaraţii în dosarul în care este cercetat alături de preşedinta Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi de Narcisa Iorga, fost membru CNA, în legătură cu intervenţii pentru licenţa Giga TV.

Procurorii o audiată, miercuri, şi pe Laura Georgescu, ea declarând, la intrarea în DNA, că nu putea să dea sancţiuni fără votul a minimum şase membri din Consiliu şi că nu avea de ce să întocmească adrese false, dar că se aşteaptă la orice, inclusiv să fie reţinută, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în cazul sesizărilor falsificate care ar fi stat la baza sancţionării cu amendă a 11 posturi de televiziune.

În acelaşi dosar a fost audiat miercuri şi Viorel Hrebenciuc. Fostul deputat PSD, aflat în arest la domiciliu, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care a fost trimis în judecată alături de mai multe persoane, a plecat de la DNA după aproximativ două ore, fără a face declaraţii.

În acest dosar, Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV la data faptelor, este acuzat că ar fi discutat cu Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că s-ar fi implicat în determinarea unor funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV. Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat lui Gheorghe Ştefan în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.

Anchetatorii au reunit la dosarul privind licenţa Giga TV, televiziune care era controlată de Gheorghe Ştefan la data faptelor, un alt dosar în care sunt vizate fapte de corupţie comise la nivelul CNA. Astfel, Laura Georgescu este vizată şi pentru primirea unor laptopuri de la persoane pe care le-ar fi favorizat.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, luni, că în dosarul privind fapte săvârşite în legătură cu decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului, procurorii au extins urmărirea penală faţă de Laura Georgescu, aceasta fiind cercetată pentru abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată (cinci acte materiale).

Anchetatorii au dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor imobile şi mobile, inclusiv asupra conturilor bancare, aparţinând Laurei Georgescu, până la limita de 2.296.200 de lei, "sumă reprezentând valoarea cu care cinci posturi de televiziune s-au constituit până în acest moment drept parte civilă", a precizat DNA.

Potrivit ordonanţei de extindere a urmăririi penale, Laura Georgescu ar fi instigat, în perioada 2013-2014, la întocmirea unor sesizări cu date nereale, în vederea înregistrării unor lucrări ce au intrat în analiza plenului CNA şi care au fost soluţionate prin sancţionarea a patru posturi de televiziune (cinci sesizări nereale), altele decât cele referitoare la cele şapte posturi de televiziune care au făcut obiectul actelor de cercetare anterioare.

Anchetatorii au mai extins urmărirea penală în cazul Laurei Georgescu şi în 24 aprilie, tot pentru abuz în serviciu şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce au identificat noi cazuri de televiziuni sancţionate în baza unor date false.

Ulterior, în urma cercetărilor, patru operatori TV sancţionaţi ca urmare a demersurilor efectuate de preşedinta CNA, în baza sesizărilor false care ar fi fost făcute chiar la instigarea acesteia, au comunicat date utile anchete, a precizat DNA.

"Printre datele comunicate de operatorii TV au fost identificate noi sesizări care conţineau date false, fiind promovate de suspecta Georgescu Laura şi care au avut ca rezultat sancţionarea acestora. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată şi înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc", se mai arată în ordonanţa de extindere a urmăririi penale.

Astfel, în această cauză, până în prezent, anchetatorii au reţinut în cazul Laurei Georgescu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată (25 acte materiale) şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (25 acte materiale), în cazul sesizărilor falsificate care au stat la baza sancţionării cu amendă a 11 posturi de televiziune.

În cazul Laurei Geogescu a mai fost extinsă urmărirea penală şi în 2 aprilie. DNA arăta atunci că modul de acţiune era bine pus la punct, iar pentru a se crea aparenţa de legalitate în privinţa acestor sesizări, o parte dintre sesizări au fost lucrate într-un fişier "word" care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, angajaţi în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului, în legătură cu întocmirea documentelor false, potrivit DNA.

Gheorghe Ştefan este în arest la domiciliu din 15 aprilie, după ce a stat în arest preventiv timp de aproape şase luni, din octombrie 2014, în dosarul Microsoft, în care a fost trimis în judecată alături de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae.

În acest dosar, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În dosarul "Microsoft" sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici