Fostul primar şi fostul viceprimar din Mangalia au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorguş, şi fostul viceprimar,Liviu Paul Botaş, au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu,fiind acuzaţi că au prejudiciat instituţia cu aproape jumătate de milion de lei prin plăţi nelegale din fonduri publice.

1423 afișări
Imaginea articolului Fostul primar şi fostul viceprimar din Mangalia au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Fostul primar şi fostul viceprimar din Mangaluia au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru abuz în serviciu

Tribunalul Constanţa a dispus, luni, condamnarea lui Zanfir Iorguş, fostul primar al Mangaliei, şi a lui Liviu Paul Botaş, fostul viceprimar al oraşului, la câte trei ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor, sub supraveghere, pe durata termenului de încercare de trei ani.

În plus, instanţa a dispus şi interzicerea unor drepturi, între care dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale.

De asemenea, pe durata termenului de încercare, cei doi au fost obligaţi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile.

Magistraţii au mai admis şi acţiunea civilă formulată de Primăria Mangalia şi i-a obligat, în solidar, pe Iorguş şi Botaş la plata sumei de 490.011,12 lei, despăgubiri civile, cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului.

Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorguş, şi fostul viceprimar, Liviu Paul Botaş, au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Constanţa, în stare de libertate, fiind acuzaţi că au prejudiciat Primăria cu aproape jumătate de milion de lei prin efectuarea mai multor plăţi nelegale, din fonduri publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, în perioada decembrie 2006 - octombrie 2007, Zanfir Iorguş, în calitatea sa de primar al municipiului Mangalia, nu a organizat o procedură de achiziţie publică pentru executarea obiectivului de investiţii „Obor de animale”. „Executarea lucrării nu avea aprobarea consiliului local, iar plăţile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei”, se precizează în documentul menţionat.

De asemenea, Liviu Paul Botaş a condus comisia de evaluare a ofertelor şi a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiţii Obor de animale, în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor legale, către SC Euro Coram SRL, deşi oferta acesteia era neconformă. Ulterior, acesta a efectuat mai multe plăţi nelegale din fonduri publice către societatea menţionată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, „participând astfel în mod direct şi nemijlocit la prejudicierea bugetului local al municipiului Mangalia cu suma de 490.011,12 lei”.

În cauză, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, care îi aparţin lui Zanfir Iorguş, până la concurenţa sumei de 490.011,12 lei, în vederea recuperării prejudiciului.

Zanfir Iorguş a fost primar al municipiului Mangalia între 1996 şi 2008. În 2008 a pierdut alegerile pentru scaunul de primar, dar a candidat pentru un loc de parlamentar, reuşind să câştige un loc de deputat din partea PDL. El a rămas în Parlamentul României timp de un mandat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici