Fostul procuror Ioan Ciofu, acuzat că a primit bani pentru ca Porumboiu să fie pus sub acuzare pentru infracţiuni economice, condamnat la 3 ani de închisoare

Fostul procuror Ioan Ciofu de la Parchetul instanţei supreme, acuzat că a primit bani pentru ca Adrian Porumboiu să fie pus sub acuzare pentru infracţiuni economice, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie.

977 afișări
Imaginea articolului Fostul procuror Ioan Ciofu, acuzat că a primit bani pentru ca Porumboiu să fie pus sub acuzare pentru infracţiuni economice, condamnat la 3 ani de închisoare

Ioan Ciofu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

De asemenea, ICCJ a decis condamnarea Maricicăi Ioviţă, cea care i-a dat 10.000 de euro procurorului ieşean Ciofu, a fost condamnată la doi ani de închisoare.

Practic, completul de cinci judecători al ICCJ a confirmat sentinţa, din 28 martie 2012, a unui complet de trei judecători al instanţei supreme, care îl condamnase pe fostul procuror Ioan Ciofu la trei ani de închisoare cu executare, iar pe complicea lui, Maricica Ioviţă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul de corupţie.

Judecătorii Ionuţ Matei, Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au decis, în fond, condamnare lui Ciofu şi Ioviţă, deferiţi justiţiei în ianuarie 2007, sentinţa lor a fost contestată la comletul de cinci judecători, care a menţinut soluţia.

Hotărârea de luni este definitivă, cei doi urmând a fi încarceraţi.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada mai - august 2006, Ioan Ciofu, în calitate de procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (unde s-a întors după ce a fost revocat de la DNA, ulterior cerând să fie transferat la Parchetul Curţii de Apel Iaşi - n.r.), ar fi pretins şi primit eşalonat, de la Maricica Ioviţă, foloase în sumă totală de aproximativ 10.000 de euro, reprezentând bani (5.500 de euro şi 4.000 de lei) şi bilete de avion pe numele rudelor, pentru călătorii în oraşe din Europa şi Asia.

În schimb, procurorul Ioan Ciofu s-a angajat să instrumenteze în mod părtinitor un dosar penal, astfel încât omul de afaceri Adrian Porumboiu să fie pus sub învinuire pentru săvârşirea unor infracţiuni de natură economică, iar, ulterior, dosarul să fie declinat la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cercetările efectuate în cauză au relevat că Maricica Ioviţă a urmărit obţinerea punerii sub acuzare într-o cauză penală a lui Porumboiu pentru că aceasta era implicată într-un conflict de interese cu respectivul om de afaceri, care era concurentul său în afaceri pe zona Vaslui, iar învinuirea ar fi avut ca rezultat ştirbirea reputaţiei acestuia.

Cei doi au fost arestaţi preventiv la începutul lunii octombrie a anului trecut, ei fiind eliberaţi după ce secţia de nouă judecători a instanţei supreme a decis înlocuirea acestei măsuri cu interdicţia de a părăsi ţara.

Tot atunci, omul de afaceri Adrian Porumboiu declara că în cauza privindu-i pe procurorul Ioan Ciofu şi pe omul de afaceri vasluian Maricica Ioviţă ar fi implicate şi alte persoane cu funcţii înalte.

"Se vorbeşte de faptul că ar exista o concurenţă între firmele mele şi cele ale lui Ioviţă. Eu sunt în concurenţă cu firme care îşi desfăşoară activitatea la vedere. Nu am cuvinte să vorbesc despre acest procuror, care nici măcar nu poate fi numit procuror. De fapt, nu poate fi numit nici om. Ceea ce s-a întâmplat este o dovadă că justiţia română funcţionează, dar cred că au mai fost implicate şi alte persoane cu funcţii înalte în această poveste. Am fost supus, de-a lungul anilor, la peste 300 de controale şi cei care sunt din Vaslui ştiu mai bine ce a încercat să facă de ani de zile această individă", afirma Porumboiu.

Atât Ciofu, cât şi Ioviţă, au susţinut că sunt nevinovaţi, magistratul afirmând chiar că ar fi vorba despre o înscenare.

Ioviţă a susţinut tot timpul că i-ar fi dat bani lui Ciofu pentru a o ajuta pe soţia acestuia, grav bolnavă, şi că acest demers nu a avut scopul declarat de DNA.

Cei doi au fost arestaţi preventiv la începutul lunii octombrie 2006, fiind eliberaţi la scurt timp după ce completul de nouă judecători al instanţei supreme a decis la acea vreme înlocuirea acestei măsuri cu interdicţia de a părăsi ţara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici