Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, PUS sub control judiciar

Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, alături de doi foşti directori. Căncescu este suspectat că a determinat majorarea bugetului DGASPC Braşov pentru lucrări nejustificate, executate de firma unui consilier.

413 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, PUS sub control judiciar

Fostul şef al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, acuzat de abuz în serviciu, sub control judiciar (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

DNA a informat, marţi, că procurorii serviciului teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 24 februarie, faţă de Aristotel Căncescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, suspectat de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale), faţă de Emil Cirica, la data faptelor director al Direcţiei Investiţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (DIUAT) din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, bănuit de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (16 acte materiale) şi faţă de Aurelia Popescu, la data faptelor director economic în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, bănuită de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (35 acte materiale) şi complicitate la două fracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ambele în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2012 – martie 2013, Căncescu, alături de consilierul Matei Gavril, l-a determinat pe directorul general al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Virginia Martin, fie direct, fie prin intermediul lui Cirica, să solicite Consiliului Judeţean Braşov suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în aşa fel încât să fie cumpărate mai multe produse şi lucrări prestabilite la valori nejustificat de mari sau care nu erau necesare instituţiei, iar achiziţiile să fie fracţionate pentru a se recurge la proceduri de achiziţie directă.

Demersul preşedintelui CJ Braşov, sprijinit de directorul economic Popescu Aurelia şi de directorul DIUAT Emil Cirica, a avut în vedere interesele economice ale lui Matei Gavril, în dauna DGASPC Braşov, prin direcţionarea unor sume importante de bani din bugetul de venituri şi cheltuieli al instituţiei publice, în vederea achiziţionării unor produse şi lucrări de la SC Licofrig, fie direct, fie indirect prin intermediul SC Frigomat SRL, ambele societăţi fiind controlate de Matei Gavril.

În baza adreselor, au fost întocmite formal mai multe referate, de DIUAT - Serviciul Investiţii, Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean Braşov. Aceste referate au fost semnate de directorul economic Aurelia Popescu şi directorul DIUAT, Emil Cirica, fiind folosite la iniţierea unor proiecte de hotărâri ale Consiliului Judeţean Braşov pentru majorarea bugetului de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov pe anul 2012.

Ulterior, hotărârile au fost adoptate cu susţinere din partea lui Căncescu în plenul Consiliului Judeţean Braşov.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu a emis dispoziţii prin care, prin rectificare, bugetul DGASPC Braşov a fost majorat cu suma totală de 1.115.000 lei.

Cu aceşti bani au fost cumpărate produse şi servicii de la societăţile SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL.

Totodată, Căncescu, "pentru a putea dispune în mod discreţionar de bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Braşov", a dispus ca Direcţia Economică să întocmească un referat prin care se propunea, în mod nelegal, împuternicirea sa, în calitate de ordonator principal de credite, să emită dispoziţii în vederea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli.

Referatul a fost folosit la iniţierea unui nou proiect de hotărâre a Consiliului Judeţean, adoptat ulterior, cu susţinere din partea lui Căncescu. Hotărârea a stat la baza unei dispoziţii de rectificare emisă in luna decembrie 2012.

Astfel, în urma hotărârilor Consiliului Judeţean şi a dispoziţiilor prin care s-a suplimentat bugetul de venituri şi cheltuieli al DGASPC Braşov, Căncescu a determinat, fie direct, fie indirect, prin intermediul directorului DIUAT Emil Cirica şi cu sprijinul consilierului judeţean Matei Gavril, pe directorul general a DGASPC Braşov, Martin Virginia, şi, implicit, pe angajaţii din subordinea acesteia să achiziţioneze de la cele două societăţi, controlate de consilierul judeţean Matei Gavril, produse şi lucrări supraevaluate sau care nu erau justificate ori necesare instituţiei publice, în cadrul a 35 de proceduri de achiziţie directă.

Valoarea unora dintre produse şi lucrări a fost fracţionată în mod nelegal pentru a se aplica procedura achiziţiei directe.

Mai mult, banii au fost plătiţi, deşi unele dintre aceste produse şi lucrări nu erau livrate sau executate la data efectuării plăţii.

Valoarea prejudiciului produs DGASPC Braşov, prin realizarea în mod nelegal a acestor achiziţii, s-a stabilit la suma de 313.405 lei.

"Acesta reprezintă valoarea întreagă a produselor şi lucrărilor furnizate de SC Licofrig SRL ce nu erau justificate sau necesare instituţie publice, la care se adaugă diferenţa dintre valorile cu care produsele sau lucrările furnizate de către SC Licofrig SRL şi SC Frigomat SRL au fost facturate către instituţia publică şi valorile cu care aceleaşi bunuri sau lucrări au fost achiziţionate anterior de la societăţile de la care furnizorul s-a aprovizionat sau valorile la care lucrările au fost realizate de către societăţile care au avut calitatea de subcontractor", arată DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici