Fostul şef al Vămii Călăraşi şi opt inculpaţi într-un dosar de spălare de bani rămân în arest. Alţi patru au interdicţie de a părăsi ţara

Fostul şef al Vămii Călăraşi Ion Voicu şi alţi opt inculpaţi într-un dosar de spălare de bani şi evaziune fiscală cu combustibili rămân în arest încă 30 de zile, în cazul altor patru inculpaţi în acelaşi dosar magistraţii înlocuind măsura arestării preventive cu cea a interdicţiei de a părăsi ţara.

349 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al Vămii Călăraşi şi opt inculpaţi într-un dosar de spălare de bani rămân în arest. Alţi patru au interdicţie de a părăsi ţara

Fostul şef al Vămii Călăraşi şi opt inculpaţi rămân în arest;alţi patru,interdicţie de a părăsi ţara (Imagine: Shutterstock)

Ion Voicu şi alte opt persoane rămân în arest inca 30 de zile, după ce instanţa a admis propunerea DIICOT de prelungire a mandatelor de arestare preventivă, iar pentru patru inculpaţi din acelaşi dosar penal judecătorii au inlocuit măsura arestării preventive cu aceea de a fi cercetaţi în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit magistraţilor Tribunalului Călăraşi, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti de către avocaţii inculpaţilor, respectiv de către procurorii DIICOT Călăraşi.

Cei treisprezece inculpaţi au fost arestaţi în 11 octombrie pentru 29 de zile pentru constituirea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi evaziune fiscală cu produse energetice - combustibili, între aceştia fiind şeful Vămii Călăraşi şi alţi trei funcţionari vamali.

Potrivit DIICOT, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu şi Andrei-Florin Jugănaru au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, vizând prejudicierea bugetului de stat prin sustragerea de la plata accizelor aferente operaţiunilor comerciale efectuate cu motorină Euro 5, comercializată pe piaţa internă.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către Voicu Ion, având calitatea de director al DJAOV Călăraşi, şi Anton Andrei, Andronescu Adrian şi Nicolescu Dan, funcţionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societăţile comerciale implicate şi prin asigurarea unor spaţii necesare funcţionării societăţilor.

Procurorii spun că, în fapt, membrii grupării au achiziţionat peste 11.000 tone de motorină Euro 5, în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul transformării în produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat în municipiul Călăraşi. În realitate, motorina era comercializată prin intermediul unor societăţi comerciale care deţineau staţii de distribuţie a carburanţilor, pe circuitul comercial fiind interpuse şi societăţi comerciale tip "fantomă", fiind utilizate documente contabile din care să rezulte în mod nereal că au fost achitate accizele.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la patru milioane de euro.

Cei nouă inculpaţi cărora li s-au prelungit mandatele de arestare preventivă sunt: Ion Voicu, Mara Tănase, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Andrei-Florin Jugănaru, Mircea Grigore Ionuţă, Tudor Mihăilescu, Lucian Florin Ionescu şi Mariana Cosma.

Cei patru inculpaţi din acelaşi dosar penal, pentru care a fost înlocuită măsura arestării preventive cu cea de a fi cercetaţi în stare de libertate, dar cu interdicţia de a părăsi ţara sunt: Cristian Gabriel Nuţulescu, Dan Nicolescu, Anton Andrei şi Adrian Andronescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici