Fostul senator Cătălin Voicu, luat cu ambulanţa după ce i s-a făcut rău la proces

Fostul senator Cătălin Voicu a fost urcat într-o ambulanţă privată, urmând să fie transportat la o unitate medicală, după ce i s-a făcut rău într-o pauză de la dezbaterile de luni ale procesului în care este judecat de instanţa supremă pentru fapte de corupţie.

898 afișări
Imaginea articolului Fostul senator Cătălin Voicu, luat cu ambulanţa după ce i s-a făcut rău la proces

Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În jurul orei 16.20, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au suspendat temporar dezbaterile, pentru a se pronunţa pe o serie de cereri.

În timpul pauzei, la ieşirea din sala de judecată, lui Voicu i s-a făcut rău, astfel că s-a solicitat intervenţia unei ambulanţe private.

Echipa medicală sosită la faţa locului i-a făcut fostului senator o electrocardiogramă, i-a administrat intravenos o soluţie şi i-a dat o pastilă.

În cele din urmă, Cătălin Voicu a fost urcat într-un scaun cu rotile şi dus la ambulanţă, urmând să fie transportat la o unitate sanitară.

Potrivit avocaţilor, fostul senator este cunoscut ca având diabet şi probleme cardiace.

În 26 februarie, instanţa supremă a respins mai multe cereri ale lui Voicu, inclusiv două de recuzare, şi a amânat pentru 25 martie dezbaterile finale în dosarul de corupţie al fostului senator.

În 1 iunie 2012, Cătălin Voicu a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la două pedepse pentru trafic de influenţă, respectiv la patru şi cinci ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri a primit o pedeapsă de un an şi două luni de închisoare. Voicu ar urma să execute pedeapsa cea mai mare, de cinci ani, din care judecătorii au scăzut perioada în care a stat în arest preventiv, din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, un an şi două luni pentru fals în înscrisuri şi un an şi şase luni pentru fals intelectual, urmând să execute în regim de detenţie pedeapsa cea mai grea, de patru ani.

Fostul preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme Florin Costiniu a fost găsit vinovat de complicitate la trafic de influenţă, pentru care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru un termen de încercare de şase ani.

Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă, judecătorii instanţei supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de şapte ani.

Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marus Locic au stat şi ei în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.

În acest caz, în 21 mai 2010, fostul senator Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Florin Costiniu, fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală a ICCJ, este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, de cumpărare de influenţă, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Fostul senator PSD ar fi intervenit pe lângă judecătorul Florin Costiniu ca, în schimbul unor foloase, să intervină pe lângă magistraţii instanţei supreme învestiţi cu soluţionarea favorabilă a unui dosar al SC PA&CO International SRL Bacău, care contesta atribuirea unei licitaţii privind lucrările de reabilitare a drumului naţional 76, între localităţile Ştei şi Beiuş.

Astfel, în iulie 2009, Voicu i-ar fi cerut lui Costiniu preschimbarea termenului de judecată, stabilit pentru 9 decembrie 2009. Voicu i-ar fi cerut 60.000 de euro (250.000 de lei) patronului SC PA&CO, Costel Căşuneanu. Termenul de judecată a fost schimbat apoi pentru data de 16 septembrie 2009.

În 11 septembrie 2009, Voicu i-ar fi cerut telefonic lui Căşuneanu 200.000 de euro, iar câteva ore mai târziu curierul trimis de omul de afaceri îl contacta pe senator să-i livreze "împrumutul solicitat", în strada Carol Davila 27 din Bucureşti, potrivit procurorilor.

Anchetatorii consemnează faptul că Voicu i-ar fi cerut Costiniu să transmită magistraţilor din completul de judecată al procesului firmei PA&CO faptul că "soluţionarea favorabilă" este "o rugăminte din mediul politic, că această firmă este îndreptăţită să aibă câştig de cauză" şi că, la rândul său, preşedintele Secţiei civile şi de proprietate intelectuală "le va face judecătorilor din complet servicii similare în alte dosare în care ar fi interesaţi".

Cele trei judecătoare de la ICCJ, între care una a fost membru al Partidului Democrat, au respins solicitarea firmei lui Căşuneanu.

Respingerea acţiunii a fost neaşteptată pentru cei implicaţi în aranjament. Din interceptările realizate în acest caz rezultă că Florin Costiniu dă de înţeles că una dintre judecătoare a fost rugată la cel mai înalt nivel, "preferând arginţii", că a făcut "pact cu diavolu", iar celelalte au fost "temătoare, mai speriate", în final spunându-i lui Costel Căşuneanu că va vedea "ce remedii juridice mai sunt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici