FOTO | Batalionul care a reprezentat România la misiunile Grupului de luptă NATO din Polonia a revenit

Cei 120 de militari din cadrul detaşamentului de apărare antiaeriană generat de Batalionul 205 Apărare Antiaeriană ”General Gheorghe Pârvulescu”, din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, au revenit, miercuri, în ţară, după ce au fost dislocaţi în Polonia timp de şase luni.

294 afișări
Imaginea articolului FOTO | Batalionul care a reprezentat România la misiunile Grupului de luptă NATO din Polonia a revenit

FOTO | Batalionul care a reprezentat România la misiunile Grupului de luptă NATO din Polonia a revenit

La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, familiile şi apropiaţii soldaţilor.

Cei 120 de militari, având în dotare tunuri antiaeriene de calibrul 35 mm OERLIKON, au fost dislocaţi în Polonia în perioada martie - septembrie ca parte a Grupului de luptă NATO condus de SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia.

”Astăzi, primul detaşament de apărare antiaeriană trimis de ţara noastră peste hotare îşi încetează misiunea. De-a lungul celor şase luni de misiune, câtă vreme am făcut parte din grupul de luptă Polonia-NATO, s-au executat foarte multe activităţi din care aş dori să menţionez: marşul tactic de peste 1.500 de kilometri, exerciţiile multinaţionale la care am luat parte, miile de ore de instrucţie, prezenţa noastră pe tot teritoriul Poloniei, de la Poznan până la în Suwalki, sau de la Braniewo până la Cracovia. Poate cel mai important, aş dori să menţionez faptul că am deschis focul antiaerian, pentru prima dată după 1990, pe teritoriul altei ţări în afara României. Militarilor din Detaşamentul Scorpionilor Albaştri doresc să le mulţumesc pentru modul profesionist prin care s-au achitat de sarcini şi doresc să le spun că sunt convins că sunt gata de a îndeplini orice misiune. Fiţi mândri că aţi făcut parte din acest detaşament. Familiilor, le mulţumesc pentru înţelegere şi le asigur că fiii, părinţii, fraţii lor au scris o pagină de istorie importantă pentru artileria antiaeriană românească”, a declarat comandantul Detaşamentului ”Scorpionii Albaştri” din cadrul Batalionul 205 Apărare Antiaeriană Craiova, locotenent-colonelul Cristian Dumitru.

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, i-a felicitaţi pe soldaţi pentru îndeplinirea misiunii, alături de partenerii NATO.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că municipiul Craiova a devenit un centru militar de o importanţă strategică pentru ţara noastră, dar şi pentru partenerii săi internaţionali.

Pe de altă parte, în opinia primarului Craiovei, Mihail Genoiu, momentul întoarcerii militarilor români din prima misiune a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova reprezintă o zi istorică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici