FOTO Protest la Iaşi, unde oamenii cer construirea unei pasarele care să reducă numărul accidentelor rutiere

Aproximativ 30 de persoane din Valea Lupului au protestat, marţi seară, pe DE 85, la intrarea în Iaşi dinspre Târgu Frumos, cerând amplasarea unor pasarele pietonale în zonă pentru a putea traversa drumul european fără să le fie pusă viaţa în pericol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

423 afișări
Imaginea articolului FOTO Protest la Iaşi, unde oamenii cer construirea unei pasarele care să reducă numărul accidentelor rutiere

Protest la Iaşi: oamenii cer construirea unei pasarele care să reducă numărul accidentelor rutiere

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

Localnicii din Valea Lupului au venit, marţi seara, la protest împreună cu copiii şi cu căţeii, cu pancarte în mâini, cerând autorităţilor să amplaseze pasarele pietonale pe Drumul European 85, unde au loc, în mod frecvent, accidente rutiere.

Protestatarii spun că pe o distanţă de aproximativ trei kilometri, de la intrarea în localitatea Valea Lupului şi până la intrarea în Iaşi, există doar două treceri de pietoni aflate la 500 de metri distanţă una faţă de alta. Cei care vor să traverseze fie trebuie să ocoloească foarte mult, fie trebuie să traverseze ilegal, aşteptând minute în şir să se oprească maşinile.

„Nu putem traversa în condiţii de siguranţă şi practic suntem izolaţi de tot restul Iaşului. În Valea Lupului nu s-a luat nicio măsură chiar dacă s-au făcut foarte multe sesizări. Au murit oameni. Au fost în ultimele două săptămâni accidente cu victime, una chiar pe trecerea de pietoni şi ne-am hotărât să luăm atitudine”, a explicat Cristi, unul dintre protestatari.

Veronica a venit la protest cu copiii, pentru că, spune ea, la un moment dat, micuţii vor trebui să traverseze singuri şi viaţa le va fi pusă în primejdie.

„Am ieşit şi cu copiii pentru că ne gândim la viitorul lor, ca să aibă o siguranţă, să poată traversa singuri, să nu mai depindă de maşină. Când eram însărcinată a trebuit să traversez pe aici (n.r. - printr-un loc fără trecere de pietoni) şi mi-a fost foarte greu. Am întrebat la primărie, mi s-a promis că se rezolvă, dar din câte vedem nu s-a rezolvat nimic. Aici nu te lasă nimeni să treci, aşteptam până se făcea roşu la un semafor din Iaşi pentru a se opri coloana”, a declarat Veronica.

Un alt protestatar, Cătălin, atrage atenţia că au fost 15 victime doar anul trecut, iar anul acesta au fost patru persoane rănite în zonă.

„În Valea Lupului s-a construit foarte mult, sunt aproximativ 12 mii de oameni care locuiesc aici. Nu ai cum să traversezi aici, îţi ia şi 15 minute să traversezi, vine autobuzul în staţie, îl vezi de la 300 de metri şi nu poţi să îl prinzi. Avem deja peste 15 victime anul trecut, anul acesta patru. O victimă cât costă? 60.000 de euro? Atât costă o pasarelă”, a spus protestatarul.

Potrivit localnicilor, în această zonă ar trebui montate pasarele pietonale pentru că astfel s-ar evita accidentele cu pietoni. Montarea semafoarelor nu ar fi oportună, spun ei, deoarece ar bloca traficul din cauză că zona este circulată intens, fiind intrarea în Iaşi.

La protestul localnicilor din Valea Lupului a venit şi prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu. Acesta a declarat că o pasarelă este necesară „fără discuţii”, că ar trebui realizată, însă problema este finanţarea, întrucât o parte din drum aparţine de Primăria Iaşi, o parte de Primăria din Valea Lupului, iar cele două autorităţi nu s-au pus de acord până în prezent.

„E o nemulţumire a cetăţenilor din Valea Lupului privind inexistenţa trecerilor de pietoni şi a pasarelelor pietonale. Fără discuţie o asemenea pasarelă pietonală este obligatorie în această zonă în care se întâmplă foarte multe accidente. Instituţia Prefectului nu poate decât să medieze”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu.

Pentru a rezolva problema, prefectul a propus o întâlnire între reprezentanţii primăriilor din Valea Lupului şi Iaşi şi reprezentanţii localnicilor în data de 7 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici