FOTO Sute de peşti morţi, observaţi pe două râuri din România şi din Serbia. Un ONG solicită explicaţii

Sute de peşti morţi sau degradaţi au fost observaţi plutind în albia pârâului Crivaia, din judeţul Caraş-Severin, dar şi în râul Caraş, în dreptul localităţii Vojvodinci, din Serbia, un ONG pentru protecţia mediului solicitând explicaţii “credibile” autorităţilor din România.

1008 afișări
Imaginea articolului FOTO Sute de peşti morţi, observaţi pe două râuri din România şi din Serbia. Un ONG solicită explicaţii

Sute de peşti morţi, observaţi pe două râuri din România şi din Serbia. Un ONG solicită explicaţii

Grupul Ecologic de Colaborare (GEC) Nera anunţă, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, că peştii morţi sau degradaţi au fost observaţi, în urmă cu trei zile, de localnici plutind pe apa Crivaiei, un afluent al pârâului Vicinic, în zona satului Iam, comuna Berlişte, din judeţul Caraş-Severin, la 1,3 kilometri de graniţa cu Serbia.

„O parte dintre aceştia au fost recuperaţi pentru consum de către localnici. Oficiali locali ne-au informat că în acest caz au fost anunţate Poliţia, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Reşiţa”, comunică GEC Nera.

Reprezentanţii ONG-ului spun că au primit informaţii de la voluntarii Asociaţiei Delibratika din Serbia potrivit cărora peşti morţi sau degradaţi au fost observaţi plutind şi pe apa râului Caraş, în aceeaşi perioadă, în dreptul localităţii Vojvodinci, care este situată în aval cu circa trei kilometri de confluenţa pârâului Vicinic cu râul Caraş. Asociaţia Deliblatika a notificat autorităţile din Serbia şi a cerut explicaţii.

„Sperăm să primim explicaţii credibile din partea autorităţilor din România privind cauza acestui incident de mediu, vinovaţii şi măsurile dispuse pentru pedepsirea acestora. Spunem explicaţii credibile deoarece într-un caz similar care a avut loc în anul 2015 pe râul Nera, pe cursul din zona Văii Almăjului, Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara ne-a explicat că peştii au murit 'loviţi de copitele cailor' de la căruţele ce treceau prin vadurile de pe râul Nera, iar celelalte autorităţi (Poliţie, Garda de Mediu) au acceptat şi ele aceste explicaţii”, a declarat Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.

Potrivit presei locale, localnicii cred că pârâul a fost poluat cu dejecţiile animale provenite de la o fermă de vaci din comuna Berlişte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici