Franţa se exprimă liber, dar plăteşte scump. Societatea franceză este îndoliată după ultimele atacuri ale extremiştilor

  • Libertatea de exprimare nu trebuie să ofenseze comunităţi, zice Iulian Chifu
  • Multe atacuri sunt dejucate, spune Ioan T. Morar
  • Lumea arabă nu este în conflict cu Franţa, spune jurnalistul Ahmed Jaber
952 afișări

Îţi reamintesc că ieri un preot francez a fost împuşcat de două ori în abdomen la Lyon. Asta la numai câteva zile de la ultimul atac care a avut loc la Nisa. Iată ce trebuie să ştii de la jurnaliştii şi experţii care au intrat ieri în direct.

SORINA MATEI, jurnalist: Noi vorbim aici, în Uniunea Europeană, de libertatea de exprimare, de jurnalism, de presă independentă, de posibilitatea în Franţa, de exemplu, de a glumi, de a râde de oricine, că asta a făcut Charlie Hebdo, dar subiectul este foarte, foarte sensibil pentru lumea arabă.

IULIAN CHIFU, analist politică externă: Ideea de a avea libertatea cuvântului nu înseamnă să mergem până la a ofensa comunităţi întregi. Dar asta nu scuză cu nimic faptul că există descreieraţi care sunt gata să folosească orice unealtă în jurul lor, un cuţit, de data asta înţeleg că un pistol. Separarea dintre religie şi stat este făcută foarte profund în Franţa şi este privită ca atare.

IOAN T. MORAR, jurnalist: Ei atacă în numele unei ideologii. Nu trebuie să ne fie frică să afirmăm acest lucru. Sunt multe atacuri însă, din fericire, care sunt dejucate de forţele franceze. Nu se spune întotdeauna. 

AHMED JABER, jurnalist: Lumea arabă n-are niciun conflict cu Franţa. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici