Fratele lui Rareş Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Şi-au asumat toţi riscuri - FOTO

Fratele lui Rareş Moldovan, unul dintre militarii morţi în accidentul aviatic din Sibiu, spune că acesta iubea Armata, având legătură cu ea încă de la 14 ani, că îi plăcea să ajute oamenii şi că toţi militarii şi-au asumat riscuri, "având în vedere cât de vechi sunt aeronavele".

1248 afișări
Imaginea articolului Fratele lui Rareş Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Şi-au asumat toţi riscuri - FOTO

Fratele lui Rareş Moldovan, militar mort în accidentul aviatic din Sibiu: Şi-au asumat toţi riscuri (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Familiile celor opt militari morţi în accidentul aviatic din localitatea sibiană Stejăriş s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu. Au fost convocaţi aici de ministrul Apărării, Mircea Duşă, care a vrut să le transmită personal condoleanţe, să le comunice măsurile care s-au luat pentru oficierea unui serviciu militar şi religios la Sibiu, dar şi demersurile care se fac pentru transportul sicrielor în localităţile de unde erau militarii.

Mircea Duşa a ajuns la Sibiu după ora 10.00 şi mai bine de o oră a avut o întrevedere privată cu membrii familiilor. La plecarea ministrului, oamenii au plecat şi ei, rând pe rând, din incinta Academiei.

Pe scările instituţiei şi în curtea acesteia şi-au spus unii altora cuvinte de încurajare. S-au îmbrăţişat, cu ochii în lacrimi, uniţi de aceeaşi durere: pierderea celor dragi. Puţini au fost cei dispuşi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. Cei mai mulţi au ieşit pe poarta unităţii militare şi s-au îndreptat, tot cu ochii în lacrimi, către maşinile cu care veniseră.

"Vrem doar să ne plângem morţii. Lăsaţi-ne să ne plângem morţii", a spus una dintre soţiile militarilor decedaţi.

Printre cei care au participat la întrunirea de la Academia Forţelor Terestre au fost şi tatăl şi fratele lui Rareş-Cosmin Moldovan, căpitanul medic mort în accident.

Bătrânul a avut tot timpul ochii în lacrimi, găsindu-şi cu greu cuvintele pentru a-şi exprima durerea.

"Este foarte greu", a spus el.

La rândul său, fratele lui Rareş Moldovan a povestit că acesta a iubit foarte mult Armata şi doar asta şi-a dorit să facă.

"Gândiţi-vă că era în Armată de la 14 ani. A făcut Liceul Militar, apoi şcoala şi apoi a lucrat în Armată. Asta a vrut el să facă. Era un om care ajuta pe toată lumea. Îi plăcea să ajute lumea. Dacă îi cereai un lucru, făcea două lucruri pentru tine", a povestit fratele lui Rareş Moldovan.

El l-a descris pe fratele său ca fiind un om vesel, plin de viaţă, plin de dragoste de oameni.

"Ministrul ne-a spus că mâine (duminică - n.r.) este ceremonialul şi că apoi o să plece sicriele ca să fie înmormântaţi. Atât ne-a spus, mai mult nu putea nici dânsul. E o tragedie, altceva nu ştiu ce să spun", a afirmat fratele lui Rareş Moldovan.

Întrebat dacă consideră că fratele său a avut o meserie periculoasă, el a răspuns: "Având în vedere cât de vechi sunt aeronavele... Şi-au asumat toţi riscuri, cu toate astea... parcă fiecare dintre noi ştie când pleacă dimineaţa... asta nu face durerea mai mică. Tot doare".

Rareş Moldovan era originar din Turda, dar locuia în Cluj-Napoca, acolo unde va fi transportat sicriul, în cursul zilei de duminică.

El era căsătorit de mai bine de cinci ani şi avea o fetiţă de trei ani.

"Rămâne singură", au spus atât fratele, cât şi tatăl lui Rareş Moldovan.

Cele mai apropiate rude ale militarilor morţi au fost chemate şi la Laboratorul de Medicină Legală (LML) din Sibiu pentru identificarea cadavrelor. De asemenea, oamenilor li s-a comunicat că se vor preleva probe ADN pentru ca identificarea să fie corectă şi exactă, mai ales în condiţiile în care trupurile au fost în mare parte carbonizate.

La LML Sibiu a fost toată ziua agitaţie mare, dar nimeni nu a anunţat deocamdată dacă autopsiile au fost sau nu finalizate.

În cursul zilei de duminică, trupurile neînsufleţite vor fi transportate de la LML Sibiu la Academia Forţelor Terestre, unde va avea loc un ceremonial militar şi religios, iar de acolo, sicriele vor fi transportate către localităţile de domiciliu ale militarilor morţi sau oriunde doresc familiile acestora.

Elicopterul militar care s-a prăbuşit vineri, în jurul orei 10.50, într-o zonă împădurită, în apropiere de Stejăriş, aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni din judeţul Sibiu, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii.

Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar cei doi supravieţuitori au preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici