FRAUDĂ BACALAUREAT 2013: Trei elevi au ajuns la spital după ce li s-au blocat în urechi căşti pe care le testau ca să copieze. Ce spun medicii

Trei adolescenţi au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, după ce le-au rămas blocate în urechi minicăşti pe care le cumpăraseră cu scopul de a copia la bacalaureat şi pe care le testau.

1175 afișări
Imaginea articolului FRAUDĂ BACALAUREAT 2013: Trei elevi au ajuns la spital după ce li s-au blocat în urechi căşti pe care le testau ca să copieze. Ce spun medicii

FRAUDĂ BACALAUREAT 2013: Au ajuns la spital după ce li s-au blocat în urechi căşti pe care le testau ca să copieze. Ce spun medicii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit şefului Secţiei ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, dr. Gheorghe Stanciu, tinerii au ajuns la spital după ce nu au mai putut să îşi scoată din urechi sistemele hands-free cu magnet pe care le achiziţionaseră prin comenzi făcute pe internet, cu scopul de a copia la bacalaureat.

"Sunt la fel de mici ca o baterie de ceas şi cu ele, probabil, recepţionează din afară răspunsurile care îi interesează pe ei. Ele se scot din ureche cu un magnet special, dar dacă în interior există cerumen sau e acolo vreo otită supurată, căştile astea se lipesc şi nu mai pot fi scoase", a afirmat Stanciu.

Medicul a explicat că pentru a extrage din urechi aceste dispozitive a folosit un magnet puternic, folosit de obicei la Secţia Oftalmologie pentru a îndepărta din ochi fragmente metalice.

"Dacă nu se bâzâie ei prea mult în ureche şi vin la noi repede cu acest magnet putem scoate uşor aceste dispozitive. Dacă lucrurile se complică se poate ajunge şi la o intervenţie chirurgicală. Nu am avut anul acesta, dar în alţi ani au fost cazuri, chiar şi la părinţi care, probabil, au vrut să verifice şi ei cum se aude prin căştile astea", a precizat şeful secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

El a mai afirmat că două dintre cazurile la care a intervenit acum au fost chiar înainte de începerea examenelor scrise de la bacalaureat, tinerii spunându-i că au vrut să testeze căştile, după care nu au mai putut să le scoată din urechi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan, a declarat, joi, corespondentul MEDIAFAX, că de la începerea examenului de bacalaureat în judeţ a fost înregistrat un singur caz de tentativă de fraudă printr-un astfel de sistem hands-free. Astfel, o elevă din Motru a fost dată afară din examen, miercuri, după ce a fost prinsă în timp ce i se dictau răspunsurile, la căşti, de către o altă persoană.

"Am fost anunţat că la Colegiul Tehnic Motru, în sala 210, o anume elevă copiază. Mi s-a spus şi cum procedează şi nu-mi venea să cred. Am sunat echipa de la centrul de examen, au făcut verificările de rigoare şi eleva folosea, într-adevăr, un dispozitiv de ascultare nepermis în sălile de examen. A fost dată afară imediat şi a pierdut dreptul de a mai participa la actuala sesiune, pierzând toată munca de până acum", a spus şeful ISJ Gorj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici