FSLI îşi retrage semnătura de pe Acordul semnat în 6 mai cu reprezentanţii Guvernului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ îşi retrage semnătura de pe Acordul semnat pe 6 mai de către liderii federaţiilor sindicale din educaţie şi reprezentanţii Guvernului, acuzând Guvernul de nerespectarea mai multor puncte din acest document.

26 afișări
Imaginea articolului FSLI îşi retrage semnătura de pe Acordul semnat în 6 mai cu reprezentanţii Guvernului

Preşedintele FSLI Aurel Cornea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a analizat, miercuri, modul în care Guvernul şi-a respectat angajamentele asumate prin Acordul semnat cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în 6 mai.

Potrivit preşedintelui FSLI, Aurel Cornea, Colegiul Naţional a constatat încălcarea punctului 1 din Acord, "întrucât Executivul nu este capabil să asigure plata integrală, până la finele anului 2009, a salariilor care se cuvin personalului din învăţământ".

De asemenea, potrivit conducerii FSLI, nici până în prezent nu a fost constituită, prin ordin al ministrului Educaţiei, Comisia de monitorizare pentru evaluarea modului în care se realizează investiţiile în educaţie, considerând că "ministerul a încălcat în mod intenţionat punctul 2 din Acord deoarece nu doreşte cheltuirea transparentă a banilor publici".

Sindicaliştii FSLI reclamă şi "încălcarea grosolană" a punctului 5 din Acord, potrivit căruia cadrele didactice trebuiau să fie plasate spre vârful ierarhiei în grila de salarizare. Liderul FSLI afirmă că, în proiectul legii unice, cadrele didactice sunt situate la periferia grilei de salarizare.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că, fără o salarizare motivantă a resursei umane din învăţământ, orice încercare de reformare a sistemului educaţional va fi sortită eşecului.

"În aceste condiţii, în semn de protest faţă de modul în care guvernanţii îşi îndeplinesc angajamentele asumate prin Acordul semnat la 6 mai 2009, Colegiul Naţional al Liderilor FSLI a hotărât retragerea semnăturii de pe acesta", susţine Aurel Cornea, citat într-un comunicat de miercuri al federaţiei sindicale.

Cele patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater" - au semnat, în 6 mai, un acord în zece puncte cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici