Funcţionar bancar din Ungaria, trimis în judecată la Oradea pentru spălare de bani

Un funcţionar bancar ungar a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Oradea pentru spălare de bani după ce, între 1998-2003, împreună cu alte două persoane trimise în judecată în 2010, a delapidat 18 milioane euro de la o bancă din Budapesta, transferând 4,8 milioane de euro în Bihor.

105 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Poliţia Judeţeană Bihor, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, sub directa coordonare a procurorilor DIICOT Oradea, au sesizat instanţa de judecată în cazul unui grup organizat format din cetăţeni ungari acuzaţi că au investit în Bihor 4,8 milioane de euro proveniţi dintr-o fraudă bancară.

Cazul se referă la o fraudă comisă în perioada 1998-2003 de un înalt funcţionar bancar din Ungaria, cu consilierea şi complicitatea unui specialist în finanţe-bănci şi a unui om de afaceri, arată sursa citată.

Cei trei au fost anchetaţi după ce s-a descoperit că au delapidat 18.000.000 de euro de la o bancă din Budapesta, iar pentru a ascunde originea banilor, precum şi pentru a face posibilă folosirea acestora mai departe în scop de investiţie, au transferat o parte din suma delapidată către firme înfiinţate şi înregistrate în străinătate, în "paradisuri fiscale" şi apoi către un grup de firme din Ungaria.

Printr-o sentinţă penală care nu este definitivă, cele trei persoane - K.C.I., 56 de ani, M.J., 47 de ani, şi K.A., 39 de ani - au fost condamnate în Ungaria la pedepse cuprinse între doi şi opt ani de închisoare, pentru delapidare repetată, fals repetat în înscrisuri şi spălare de bani.

Conform sursei citate, întrucât prejudiciul nu a fost recuperat, ancheta autorităţilor judiciare din Ungaria a continuat, descoperindu-se că o parte din cei 18 milioane euro au fost reinvestiţi în Bihor.

Sesizaţi, poliţiştii BCCO Oradea au început cercetările, sub coordonarea procurorilor DIICOT Oradea, şi au stabilit că, în perioada decembrie 2001 - mai 2003, grupul de firme din Ungaria aparţinând celor trei a transferat cel puţin 4,8 milioane de euro către societăţi şi persoane fizice din Oradea.

"Poliţiştii BCCO Oradea au identificat circuitele financiar-bancare prin care grupul de firme din Ungaria a transferat în contul unor persoane fizice şi juridice din România suma totală de 4.771.421 Euro şi 24.255,98 USD, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestora", se arată în comunicatul Poliţiei Bihor.

În timpul anchetei, procurorii DIICOT Oradea au aplicat în cauză sechestru asigurător pe părţile sociale deţinute de către cei trei cetăţeni ungari în firmele din România, reuşind să asigure recuperarea integrală a prejudiciului.

Doi dintre membrii grupării, un om de afaceri şi specialistul în finanţe-bănci, au fost trimişi în judecată în cursul lunii ianuarie 2010, însă faţă de înaltul funcţionar bancar cercetările au continuat până acum, când procurorii DIICOT Oradea au reuşit să strângă suficiente dovezi pentru a dispune trimiterea în judecată, acuzaţia în cazul lui fiind de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iniţierea, constituirea, aderarea ori sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spălare de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici