Funcţionari din Vama Arad vor trebui să acopere prejudiciul în cazul furtului a 73 tone de carburant

Câţiva funcţionari de la Vama Arad vor trebui să acopere prejudiciul în cazul furtului a 73 de tone de motorină şi păcură din trei autocisterne aflate în curtea instituţiei, ancheta internă desfăşurată la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) fiind în faza finală.

179 afișări
Imaginea articolului Funcţionari din Vama Arad vor trebui să acopere prejudiciul în cazul furtului a 73 tone de carburant

Funcţionari din Vama Arad vor trebui să acopere prejudiciul în cazul furtului a 73 tone de carburant

Şeful DGRFP Timişoara, Lucian-Ovidiu Heiuş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Arad, că ancheta Corpului de control al instituţiei privind furtul motorinei din curtea Biroului Vamal Arad este în curs de finalizare, iar funcţionarii vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

Heiuş a spus că prejudiciul va trebui acoperit de câţiva funcţionari de la Vama Arad care aveau în responsabilitate păstrarea motorinei, însă el nu a putut preciza dacă aceştia sunt implicaţi şi în furt.

"Funcţionarii vinovaţi vor trebui să plătească produsul energetic care a dispărut din custodia vămii. Sunt angajaţi care răspundeau de păstrarea în bune condiţii a combustibilului, dar dacă sunt şi implicaţi în furt, va stabili ancheta Poliţiei, care este în desfăşurare. Dacă este cineva vinovat, va raspunde şi penal", a declarat şeful regional al Fiscului.

Heiuş a spus că nu crede că acele trei cisterne au fost golite sau au ieşit pe poarta Vămii Arad fără ca agenţii de pază ori funcţionarii să observe.

Directorul DGRFP Timişoara a declarat, însă, că, cel mai probabil, firma de pază angajată nu va plăti daune, pentru că funcţionarii vămii nu făcuseră, conform procedurilor, şi un proces de predare-primire a mărfii care trebuia păzită.

"A fost vorba de o încălcare constantă şi flagrantă a procedurilor şi legilor în cazul confiscării şi păstrării produselor. Nu cred că putea să dispară (carburantul - n.r.) fără să vadă paznicii, oamenii de acolo, dar vom oferi mai multe informaţii după raportul Corpului de control", a declarat Heiuş.

Şeful DGRFP a precizat că nu există imagini cu furtul, pentru că în curtea Vămii Arad nu erau instalate camere de supraveghere.

Peste 70 de tone de combustibil depozitat în trei rezervoare au dispărut din incinta Vămii Arad, lipsa mărfii fiind observată, în 27 septembrie, de către reprezentanţii ANAF, care au anunţat Poliţia.

Conform unor surse din cadrul ANAF, combustibilul fusese reţinut de la o firmă în urmă cu doi ani şi jumătate. Sursele citate spuneau că firma respectivă a dat în judecată ANAF, iar recent a fost emisă sentinţa, care stabilea că două dintre cele trei rezervoare de carburant vor fi valorificate de către stat, iar unul va fi predat societăţii care revendicase marfa.

Procurori ai Judecătoriei Arad au preluat cazul, fiind constituit un dosar de cercetare pentru furt şi rupere de sigilii, cu autori necunoscuţi, în timp ce, potrivit unor surse, o anchetă internă avea loc în cadrul Vămii.

Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, Flavius Chiş, declara, în 4 octombrie, că în cazul dispariţiei celor aproximativ 73 de tone de carburanţi au fost audiate mai multe persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici