Funcţionarii publici, în grevă de avertisment marţi şi în grevă generală din 12 februarie

Aproximativ 45.000 de funcţionari publici din toată ţara vor declanşa greva de avertisment de două ore, urmând să intre în grevă generală pe termen nelimitat pe 12 februarie, dacă Guvernul nu va răspunde solicitărilor legate de creşterea salariilor mici şi de păstrarea locurilor de muncă.

46 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii publici, în grevă de avertisment marţi şi în grevă generală din 12 februarie

Funcţionarii publici, în grevă de avertisment marţi şi în grevă generală din 12 februarie (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Preşedintele executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Romel Neagu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că 44.000 de membri din totalul de 50.000 au semnat că sunt de acord cu declanşarea protestelor în administraţie.

Conflictul la nivel naţional a fost declanşat din cauza scăderii severe a drepturilor salariale, a anunţatelor disponibilizări, a încălcării repetate, prin acte emise de Guvern, a principiilor constituţionale care privesc negocierile colective şi dreptul autorităţilor locale de a-şi gestiona propriile resurse financiare, precum şi din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor la solicitările FNSA, a arătat liderul de sindicat.

Romel Neagu a spus că, în aceste condiţii, sindicaliştii afiliaţi la FNSA vor declanşa, marţi, de la 8.30 la 10.30, greva de avertisment, pe 9 februarie vor picheta ministerele Muncii şi al Internelor, iar pe 12 februarie vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, dacă nu vor ajunge la un acord cu autorităţile.

FNSA solicită Guvernului măsuri urgente de creştere a salariilor mici, pentru a se reduce astfel diferenţele salariale. Potrivit lui Romel Neagu, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de suspendarea tichetelor de masă, a tichetelor cadou sau de vacanţă, precum şi a altor sporuri sau prime pe care funcţionarii publicit le primeau, ajungându-se astfel la o reducere consistentă a veniturilor salariale în administraţie.

Sindicaliştii cer, de asemenea, păstrarea locurilor de muncă şi respectarea dreptului autorităţilor locale de a stabili propriul necesar de personal în funcţie de angajamentele electorale asumate.

"Sesizăm lipsa de profesionalism şi superficialitatea de care s-a dat dovadă la redactarea proiectului de lege privind normativele de personal pentru unităţile administrativ-teritoriale în sensul că singurul criteriu la care se raportează în stabilirea numărului de salariaţi este cel al numărului de locuitori, fără a se ţine cont de realităţile sociale şi economice ale zonei sau de calitatea serviciilor", a declarat Romel Neagu.

Liderul sindical a mai spus că o altă revendicare este recunoaşterea dreptului autorităţilor locale de a acorda din venituri proprii suplimente salariale sau materiale ca o măsură de atragere şi menţinere a angajaţilor pe posturi remunerate sau de motivare a celor cu rezultate în atragerea de fonduri europene.

O ultimă solicitare a FNSA este anularea Ordinului 32/42 din 2010 al ministrului Muncii şi al ministrului de Finanţe care subordonează autorităţile locale unei structuri ale administraţiei centrale în contradicţie cu prevederile legii administraţiei publice locale.

FNSA reprezintă funcţionarii publici din primăriile mari din ţară, consilii judeţene sau locale, din instituţiile subordonate acestora.

La FNSA sunt afiliaţi salariaţi din Primăria Capitalei, din primăriile de sector din Bucureşti, din primăriile şi consiliile judeţene din Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Braşov, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti, Sibiu, Oradea, Arad, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Tulcea, Deva şi din alte peste 200 de localităţi, municipii, oraşe sau comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici