Funcţionarii publici pichetează joi sediul Guvernului, în 5 mai intră in grevă generală

Aproximativ 500 de funcţionari publici vor picheta joi sediul Guvernului, iar pe 5 mai vor intra în grevă generală pe termen nelimitat, nemulţumiţi de diminuarea veniturilor, odată cu intrarea în vigoare a legii unice de salarizare şi ameninţarea cu disponibilizările.

22 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii publici pichetează joi sediul Guvernului, în 5 mai intră in grevă generală

Funcţionarii publici pichetează joi sediul Guvernului, în 5 mai intră in grevă generală (Imagine din arhiva Mediafax Foto/Bogdan Maran)

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, a declarat, miercuri într-o conferinţă de presă, că Biroul Federal a hotărât în unanimitate organizarea pichetului de joi din faţa Guvernului şi declanşarea grevei generale în 5 mai, deoarece Guvernul nu a respectat promisiunile făcute în februarie atunci când sindicaliştii au suspendat protestele.

Valer Suciu spune că motivele protestelor au rămas aceleaşi, respectiv diminuarea veniturilor şi ameninţarea cu pierderea locurilor de muncă.

"Guvernul încalcă legislaţia, nu respectă hotărârile judecătoreşti definitive, nu respectă actele specifice administraţiei publice locale, nu respectă acordurile şi contractele colective de muncă, iar acest lucru a dus la o diminuare a veniturilor cu 45% şi ne ameninţă şi cu disponibilizări", a spus Suciu.

Liderul sindical a subliniat că, din 5 mai, activitatea din primării, consilii judeţene şi direcţiile subordonate acestor două instituţii va înceta în toată ţara, sindicatele din FNSA organizând greva de avertisment în 2 februarie.

Suciu spune că până în acest moment sindicatele afiliate la FNSA din Primăria Bucureşti nu au semnat pentru declanşarea grevei, dar au timp să o facă până pe 5 mai.

Cu privire la informaţiile discutate în ultimul timp potrivit cărora în administraţie au fost angajate foarte multe persoane în 2008 şi de aceea este nevoie de dispoiblizări acum, Suciu spune că s-au făcut angajări în 2008 doar în administraţia centrală, în timp ce în administraţia publică locală a crescut numărul de angajaţi deoarece au fost preluate o serie de activităţi subordonate instituţiilor centrale.

Liderul sindical a subliniat faptul că, în prezent, în administraţia publică locală este deficit de personal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici