Fundaţia "Ana Aslan": Ziua naţională antistres, pe 28 octombrie, ar trebui să fie liberă

Ziua naţională antistres, lansată, luni, de Fundaţia Internaţională "Ana Aslan", urmând a fi sărbătorită anual pe 28 octombrie, a trebui să fie nelucrătoare, potrivit preşedintelui fundaţiei, Luiza Spiru.

366 afișări
Imaginea articolului Fundaţia "Ana Aslan": Ziua naţională antistres, pe 28 octombrie, ar trebui să fie liberă

Fundaţia "Ana Aslan": Ziua naţională antistres ar trebui să fie liberă (Imagine: Hepta)

Fundaţia Internaţională "Ana Aslan" a lansat luni Ziua Naţională Antistres şi campania de informare pentru aceasta.

"România este a cincea ţară din Europa care a dedicat o zi antistres. Toamna este un moment melancolic, de bilanţ, un moment de răgaz, în care parcurile sunt frumoase. Această zi trebuie să fie una de răgaz", a spus Luiza Spiru.

Aceasta şi-a exprimat speranţa ca, începând din 2014, ziua de 28 octombrie să fie nelucrătoare.

"Tot ce putem face pentru noi este să prevenim şi să nu ajungem să tratăm bolile. Tehnologizarea şi accesul la informaţii reprezintă stresori în plus. Într-o zi liberă fiecare poate alege să facă ce vrea. Fără răgaz, degeaba muncim", a mai spus Luiza Spiru, cu ocazia lansării campaniei de informare antistres.

Potrivit medicului, tinerii sunt cei mai afectaţi de stres, din cauze profesionale şi personale. Totodată, românii înregistrează un nivel de stres mai ridicat decât media europenilor.

Potrivit Luizei Spiru, stresul creşte riscul apariţiei mai multor afecţiuni: boli anxios-depresive, atacuri de panică, afecţiuni respiratorii, tulburări de micţiune, hipertensiune arterială, accidente cerebrale, boli cardiovasculare, tulburări de auz, colon iritabil, infertilitate, boli ale sistemului imunitar, tulburări motorii şi alcoolism.

Ea a mai spus că, în ultimul an, numărul celor care suferă de tulburări anxios-depresive a crescut cu 25 la sută, în contextul în care peste 50 la sută dintre aceste cazuri sunt netratate. În plus, 90 la sută dintre cei care au tulburări anxios-depresive pe care nu le recunosc şi pe care nu le tratează fac depresii, iar unul din doi pacienţi cu depresie netratată dezvoltă ulterior o boală de memorie.

Potrivit cercetărilor, oamenii se simt nefericiţi în mod special când au vârsta cuprinsă între 40 şi 50 de ani, vârsta de 45 de ani fiind critică pentru a cădea pradă depresiei, a mai spus medicul.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici