Funeriu: Avem măsuri legale care ar evita blocarea anului şcolar

Ministrul Daniel Funeriu a declarat luni, agenţiei MEDIAFAX, că Ministerul Educaţiei are la dispoziţie măsuri legale pentru a evita blocarea anului şcolar, dar nu le va folosi întrucât este convins că dascălii nu ar pune în pericol viitorul generaţiei de copii pe care a pregătit-o atâţia ani.

15 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Avem măsuri legale care ar evita blocarea anului şcolar

Funeriu: Avem măsuri legale care ar evita blocarea anului şcolar (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Cele mai multe nemulţumiri ale sindicatelor au vizat titularizarea. Această problemă a fost rezolvată fără implicarea liderilor sindicali. Întrebarea pe care o pun tuturor dascălilor din România este cine le apără mai bine interesele? Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi cei din Camera Deputaţilor, care au rezolvat în mod just titularizarea, sau sindicatele, care, în schimbul cotizaţiei, le oferă, din câte ştiu eu, doar apeluri la grevă ? Cine îi reprezintă ? Elevii pe care îi formează de ani şi ani cu devotament, de multe ori în condiţii dificile, sau liderii sindicali ? Ne este greu tuturor. Dar cred că lupta noastră a tuturor este lupta cu criza economică. A pune elevii în mijlocul acestei lupte, eu cred că nu este un lucru care să dea o soluţie acestei crize", a spus Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a făcut apel la dascăli să vadă realitatea aşa cum este, precizând că încearcă să asigure cât mai multă stabilitate sistemului educaţional.

"Nu este plăcut să luăm aceste măsuri, însă, din păcate, asta este ceea ce are România şi ceea ce îşi poate permite astăzi. Nu aş vrea să se înţeleagă că sindicatele nu au rolul lor. Un lider sindical spunea că doreşte ca sindicatele să ia noi valenţe. Adică să participe la formarea profesională, să optimizeze reţeaua şcolară. Când ei vor înţelege acest lucru vom putea spune că profesorii au ceva în schimbul cotizaţiei, că au un parteneriat proactiv, şi nu doar o relaţie care de multe ori este inutil tensionată. Nu pot accepta un dublu limbaj al sindicatelor: una spun în faţa camerelor de vederi şi alta fac în spatele lor. Acest lucru se poate vedea pe înregistrarea de la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor", a adăugat Funeriu.

El a subliniat că nu va acţiona sub imperiul fricii şi al ameninţărilor, arătând că va conta pe raţiunea, profesionalismului şi dăruirea profesorilor de a nu pune în pericol viitorul copiilor.

"Există desigur la dispoziţia Ministerului soluţii legale, la care nu aş dori să apelez ca să încheiem acest an şcolar. Dar, spun din nou, contez foarte mult pe raţiunea, profesionalismul şi dăruirea profesorilor pentru a nu pune în pericol viitorul generaţiei de copii pe care au pregătit-o atâţia ani. Nu vreau să acţionăm sub imperiul fricii, nu vreau să acţionăm sub imperiul ameninţărilor şi nu voi face nicicând acest lucru. Încercăm să rezolvăm problemele în limitele pe care ni le permitem astăzi. Sunt convis că vom reuşi să trecem şi peste această perioadă, dar vreau să spun public, şi dacă este un mesaj pe care vreau să îl transmit este acesta: Nu cădeţi pradă dezinformării, nu intraţi într-un război care nu este al dumneavoastră", a conchis ministrul Educaţiei.

Cele patru federaţii sindicale au decis, săptămâna trecută, atât declanşarea grevei generale, cât şi blocarea anului şcolar, la nemulţumirile legate de Legea educaţiei şi de finanţarea învăţământului adăugându-se şi măsurile de reducere a salariilor propuse de autorităţi, care ar urma să fie aplicate din 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici