Funeriu: Iniţiativa ca elevii care nu au luat BAC-ul să se înscrie la facultate este năstruşnică

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, consideră că iniţiativa Ecaterinei Andronescu de a permite unora dintre elevii care au picat examenul de bacalaureat să se înscrie la universitate şi să urmeze un an pregătitor este "năstruşnică" şi "iresponsabilă".

401 afișări
Imaginea articolului Funeriu: Iniţiativa ca elevii care nu au luat BAC-ul să se înscrie la facultate este năstruşnică

Daniel Funeriu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Funeriu a declarat, joi, la Constanţa, că un asemenea proiect ar duce la o decredibilizare fără precedent a învăţământului superior românesc.

"Este o iniţiativă năstruşnică, iresponsabilă, care evident nu va avea succes. Dar o astfel de iniţiativă ar înseamna că transformăm universităţile în centre de educaţie remedială, aceasta nu este misiunea universităţilor. Suntem într-un proces de recredibilizare a învăţământului superior românesc fără precedent. Modul în care învăţământul superior românesc începe să fie perceput de partenerii noştri din Uniunea Europeană este unul cu totul şi cu totul diferit decât percepţia care exista până acum. În acest context, este un demers, care dacă ar reuşi, ar fi de natură să decredibilizeze într-un mod fără precendent învăţământul superior românesc", a afirmat Daniel Funeriu.

El a susţinut că misiunea universităţilor este de a se concentra asupra celor care au reuşit să ia bacalaureatul, asupra celor care înţeleg să aibă rezultate doar prin muncă şi perseverenţă.

"Repet, este o iniţiativă năstruşnică, iresponsabilă, fără niciun fel de corespondent, nici în Europa, nici altundeva în lume, şi face parte din ceea ce eu numesc fără niciun fel de emoţie, coalizarea mediocrităţii. Am spus în urma rezultatelor de la bacalaureat un lucru foarte simplu, România trebuie să mizeze pe oamenii care înţeleg că prin muncă, prin perseverenţă pot să aibă rezultate. Eu cred că ar fi foarte bine să concentrăm misiunea universităţilor din România pe cei care au luat bacalaureatul, pe cei care sunt buni, să creem excelenţa", a mai spus ministrul Educaţiei.

El a afirmat că această iniţiativă ar putea fi "rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani", acest fapt arătând cum a fost ministrul Educaţiei, întrucât propunerea a venit de la Ecaterina Andronescu, fost ministru de resort.

"Subiectul este important pentru că denotă modul şi gândirea în care acest minister a fost condus, având în vedere cine a iniţiat acest lucru. Trebuie să ne gândim foarte serios dacă această iniţiativă care prevede în finalul ei faptul că statul trebuie să suporte aceste cheltuieli, nu este şi rezultatul unei cârdăşii cu cei care au fost obişnuiţi ca universităţile să fie fabrici de bani. Cred că trebuie să ne uităm foarte atent dacă această cârdăşie, care acum nu mai este posibilă la nivelul ministerului, nu încearcă să fie continuată la nivelul unor parlamentari. Le mulţumesc tuturor parlamentarilor oneşti care activează în interesul învăţământului, este vorba aici de covârşitoarea lor majoritate. În schimb, referindu-mă la cei care au iniţiat această măsură nu putem să nu ne întrebăm dacă nu este vorba şi aici de vechi reflexe care existau la nivelul ministerului, dar acum nu mai sunt la nivelul ministerului, de protejare a intereselor ilegitime financiare din universităţi şi spun acest lucru cu toată responsabilitatea", a explicat Daniel Funeriu.

Daniel Funeriu s-a aflat, joi, în municipiul Constanţa, unde a vizitat Universitatea Maritimă, având şi o întâlnire cu conducerea acestui instituţii de învăţământ.

Potrivit Gândul, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a depus, miercuri, în Parlament o iniţiativă privind posibilitatea înscrierii la facultate pentru o parte dintre elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat. Proiectul acordă dreptul tuturor absolvenţilor care nu au obţinut notă de trecere la toate probele, dar au înregistrat o medie de minimum şapte să se înscrie încă din această toamnă în universitatea la care doresc, astfel încât până la examenul de anul viitor să beneficieze de un an pregătitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici