Furadanul ingerat e neuroparalizant, indiferent de cantitate, provoacă decesul în câteva minute

Furadanul ingerat este un neuroparalizant, nu mai contează dacă înghiţi un gram sau 20 de grame, tocmai de aceea produsul nu poate fi comercializat, făcând parte din grupa întâi de toxicitate, a explicat, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al ICECHIM, Sanda Velea.

44805 afișări
Imaginea articolului Furadanul ingerat e neuroparalizant, indiferent de cantitate, provoacă decesul în câteva minute

Furadanul ingerat e neuroparalizant, indiferent de cantitate, provoacă decesul în câteva minute

Furadanul a fost retras de pe pieţele UE din decembrie 2008.

"Furadanul se găseşte sub formă de granule. Pentru a fi folosit în tratarea seminţelor este condiţionat, iar acest procedeu era realizat cu solvent petrolier. În timp solventul petrolier a fost înlocuit cu un solvent ecologic, astfel că substanţa care apare pe piaţă pentru tratarea seminţelor are o anumită concentraţie, poate 40-50 la sută. Dar şi în această concentraţie produsul rămâne în cea mai toxică grupă, astfel că ingerat provoacă moartea în câteva minute. Nu cantitatea contează. Poţi foarte bine să bei 400 de mililitri din produs sau 20 de mililitri. Decesul survine la câteva minute. Numai acidul sulfuric nu poate fi băut, întrucât arde instantaneu cavitatea bucală. În schimb, alte produse otrăvitoare pot fi ingerate chiar şi în cantităţi mai mari", a mai spus directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM).

Culoarea roz a produselor indică faptul că este vorba despre un toxic. "Veţi vedea că otrava pentru şobolani este roz. Chiar acel grâuşor care se dă pentru stârpirea rozătoarelor. Şi culoarea roz a furadanului este dovada faptului că este un produs toxic", a explicat directorul.

La rândul său, directorul INML "Mina Minovici", profesor doctor Dan Dermengiu, a declarat că, din păcate, în ultimii ani, au fost zeci de decese cauzate de ingestia de substanţe chimice.

"Dacă mă refer strict la cazul Mădălina Manole pot spune clar că în stomacul ei erau peste 300 de mililitri de lichid. Dar cât furadan şi ce concentraţie avea substanţa nu pot şti încă. Vom vedea după analiza toxicologică. Primele analize indică faptul că ingestia acestei substanţe a provocat decesul. Putem face scenarii cu sutele. Dar nu avem nici cea mai mică dovadă că ar fi alta cauza. Cadavrul artistei nu avea nicio vânătaie sau urmă de agresiune. Aşteptăm rezultatele celorlalte analize", a mai spus directorul general al INML.

Specialiştii mai spun că agricultorii, de exemplu, care folosesc furadan pentru tratarea seminţelor pot acuza reacţii toxice locale tratabile. În schimb, înghiţit este letal. Dar nu este o otravă la fel de rapidă precum cianura. Furadanul provoacă decesul în câteva minute. Cianura în secunde.

Din păcate autorităţile ştiu de ani de zile despre faptul că în perioada pregătirii culturilor, agricultorii procură furadan pentru propriile gospodării. Presa a semnalat frecvent decese provocate de ingestia acestui produs, însă nu au fost anunţate şi sancţiuni pentru deţinerea sau comercializarea nelegală a furadanului.

Mădălina Manole s-a sinucis, în noaptea de marţi spre miercuri, înghiţind furadan - o substanţă foarte toxică pe bază de Carbofuran şi care, ingerat, produce blocarea unei enzime vitale şi foarte rapid decesul, spun anchetatorii. Anchetatorii susţin că informaţiile pe care le au până în prezent conduc la ipoteza că artista şi-ar fi premeditat moartea, după tentativă eşuată de luna trecută.

Astfel, în urma unei discuţii cu o prietenă, aceasta i-a adus pesticidul - Furadan - în urmă cu câteva zile, această apropiată a artistei fiind audiată de procurori în cazul decesului Mădălinei Manole.

Furadanul este un insecticid carbonic de culoare roz pe bază de Carbofuran destinat tratamentului seminţelor de porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr. Carbofuranul este unul dintre cele mai toxice produse pentru om. Un mililitru din acest produs poate fi fatal.

Furadanul nu se poate comercializa întrucât face parte din grupa unu de toxicitate, spun specialiştii. Cu toate acestea, în fiecare gospodărie de la ţară, în perioada culturilor pot fi găsite astfel de produse. Ingerată, substanţa roz poate fi fatală întrucât blochează o enzimă - colinesteraza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici