Galaţi: Contract de peste 7 milioane de lei cu firma administrată de Herţanu, în litigiu

Grossman Engineering, firma administrată de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, are un contract de peste 7 milioane de lei încheiat în 2009 cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, din care ar fi încasat 60% pentru lucrări nefinalizate, contract aflat în litigiu la Curtea de Arbitraj.

253 afișări
Imaginea articolului Galaţi: Contract de peste 7 milioane de lei cu firma administrată de Herţanu, în litigiu

Galaţi: Contract de peste 7 milioane de lei cu firma administrată de Herţanu, în litigiu

Firma Grossman Engineering are un contract de aproape 7,2 milioane lei încheiat în 2009 cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi şi din care ar fi încasat 60% pentru executarea parţială a unor lucrări în zona portuară de la Giurgiu, contract despre care conducerea autorităţii de căi navigabile spune că se află în momentul de faţă în litigiu la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, care trebuie să se pronunţe în acest caz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Grossman Engineering a reuşit să încheie cu AFDJ Galaţi, în 2009, în urma unei licitaţii deschise, un contract pe o durată de 36 luni, căruia i s-a adus un act adiţional în 2012, pentru realizarea unor lucrări la Giurgiu, astfel încât, în total, această firmă urma să încaseze 7.179.504,51 lei (exclusiv TVA), conform unui document postat pe site-ul AFDJ Galaţi.

Potrivit conducerii AFDJ Galaţi, firma nu ar fi încasat până acum decât aproximativ 60% din cauza unor probleme apărute pe parcurs şi care au făcut ca lucrările de la Giurgiu să nu mai poată fi terminate. Aceste lucrări au presupus iniţial, conform contractului, realizarea unui complex administrativ al căilor navigabile la Giurgiu prin construirea unei clădiri administrative şi a unui atelier, precum şi diverse amenajări hidrotehnice.

Ulterior însă, autoritatea de căi navigabile a trebuit să aducă din motive tehnice modificări la planul iniţial în ceea ce priveşte frontul de acostare al navelor, fiind necesare lucrări suplimentare.

Astfel, spun reprezentanţii AFDJ Galaţi, s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering ca să se poată încheia un altul nou, tot prin licitaţie, ca să se deruleze noile lucrări suplimentare, dar societatea s-a adresat Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

"În baza unei licitaţii din 2009 Grossman Engineering Group a avut oferta cea mai bună şi a câştigat pentru lucrări de construcţii un corp administrativ, atelier, platforme şi lucrări hidrotehnice. Proiectul a suferit şi el modificări, s-au schimbat soluţii la lucrări hidrotehnice, au fost mai mulţi factori acolo... s-a tot întins şi cu execuţia, iar la sfârşitul lunii aprilie 2013 am închis şantierul şi i-am invitat pentru recepţia la stadiul la care sunt lucrările şi restul de executat. Nu au venit, într-adevăr, nu au dat curs şi la ora actuală noi suntem în litigiu, la arbitraj, cu ei. Din punctul nostru de vedere, am reziliat contractul. Ei nu-l consideră reziliat", a declarat telefonic directorul adjunct al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru.

De altfel, la capitolul observaţii, din documentul AFDJ Galaţi, scrie că "începând cu de 30 aprilie 2013 Beneficiarul a închis activitatea pe şantier, Antreprenorul refuzând să participe la închiderea şantierului şi începând cu data de 15 mai.2013, s-a demarat inventarierea şi recepţia cantitativă şi calitativă a lucrărilor executate până la data de 30 aprilie 2013". "Deşi a fost notificat în repetate rânduri să-şi trimită reprezentant pe şantier pentru efectuarea inventarierii comune a lucrărilor, Antreprenorul nu a dat curs invitaţiei şi, ca urmare, AFDJ Galaţi a transmis o notificare de reziliere a contractului. În 2014, AFDJ va organiza o procedură competitivă de atribuire conform recomandării ANRMAP pentru lucrările hidrotehnice, precum şi restul lucrărilor de executat la Clădirea administrativa, Atelierul de întreţinere şi reparaţii şi Platforme", se precizează în document.

Astfel, în momentul de faţă, în documentul AFDJ Galaţi apare că, la complexul de la Giurgiu, la clădirea administrativă lucrările s-au realizat în proporţie de 75%, la atelierul de întreţinere şi reparaţii mijloace de semnalizare de 80%, la capitolul lucrări hidrotehnice de apărare maluri 0%, în timp ce în privinţa cheiurilor de acostare şi la cheul lateral nu există menţiuni.

Potrivit lui Dorian Dumitru, lucrările suplimentare necesare nu pot fi făcute decât pe baza unei noi licitaţii, iar pentru asta s-a decis rezilierea contractului cu firma Grossman Engineering, care s-a adresat la rândul ei Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

În afara contractului cu Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi, firma Grossmann Engineering Group, administrată de Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a mai avut contracte încheiate cu administraţii din mai multe judeţe, între care Suceava, Ialomiţa şi Prahova.

Herţanu a controlat firma Grossmann Engineering Group până în luna mai a anului trecut, când a cedat aproape 60% din părţile sociale.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au făcut, marţi, 14 percheziţii, majoritatea în Bucureşti şi Ploieşti, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, de unde au ridicat zeci de saci cu documente contabile, juridice, precum şi documente aferente proiectelor de canalizare în oraşul Comarnic, în comuna Gorgota din judeţul Prahova, dar şi în alte localităţi, toate atribuite SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta.

În urma percheziţiilor, au fost duşi cu mandat la DNA Ploieşti Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiță şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Audierile de la DNA Ploieşti s-au încheiat după aproximativ 17 ore, respectiv în jurul orei 04.30, când Iulian Herţanu, cumnatul premierului, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, fiind reţinut de către procurorii anticorupţie.

În acelaşi dosar au mai fost reţinuţi oamenii de afaceri Mihail Marian Coman, fost consilier judeţean, Vladimir Răzvan Ciorbă şi Liviu Munteanu, în timp ce deputatul Sebastian Ghiţă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, au fost puşi sub control judiciar.

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat că a obţinut fraudulos contractul pentru extinderea canalizării la Comarnic, iar Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma sunt acuzaţi că ar fi făcut presiuni la SC Hidro Prahova pentru a-i atribui acest contract firmei lui Herţanu.

Conform anchetatorilor, în perioada 2011- 2015, Herţanu, administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR Asfalt Construct Group SRL Dobroeşti, Vladimir Ciorbă şi Mihai Marian Coman au constituit un grup infracţional pentru a-şi adjudeca fraudulos un contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene.

Ei sunt acuzaţi că şi-au însuşit ilegal importante sume de bani, prin schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute prin proiectul cu finanţare europeană şi prin sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici