Galaţi: Mii de familii ar putea rămâne cu caloriferele aproape reci de la mijlocul lunii decembrie

Mii de gălăţeni din apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire ar putea rămâne cu caloriferele aproape reci de la mijlocul lui decembrie, după ce Electrocentrale a anunţat că va scădea la minimul tehnic parametrii agentului termic livrat către Apaterm dacă nu i se va achita datoria

125 afișări
Imaginea articolului Galaţi: Mii de familii ar putea rămâne cu caloriferele aproape reci de la mijlocul lunii decembrie

Galaţi: Mii de familii ar putea rămâne cu caloriferele aproape reci de la mijlocul lunii decembrie (Imagine: Shutterstock)

Conducerea societăţii Electrocentrale Galaţi, care produce agentul termic, a anunţat, într-un comunicat de presă, că societatea de furnizare a căldurii, Apaterm, trebuie să-i achite suma de 31,1 milioane lei, aferentă facturilor emise în perioada 1 februarie 2013 - 26 noiembrie 2014, în caz contrar urmând să ia măsura de reducere la minim a parametrilor agentului termic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din cauza nivelului plăţilor restante ale Apaterm am fost obligaţi să transmitem preavizul/notificarea nr. 15214/3.12.2014 privind reducerea livrărilor la minimul tehnic care se va aplica începând cu data de 15.12.2014, în cazul în care Apaterm nu va achita datoria de 31,1 milioane lei, la care se adaugă diferenţa de plată până la acoperirea integrală a contravalorii energiei termice livrate în luna noiembrie 2014”, se arată în comunicatul de presă semnat de administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa.

De altfel, şi în momentul de faţă parametrii agentului termic sunt mai mici decât ar trebui la Galaţi, având în vedere temperaturile scăzute de afară. Astfel, într-o informare transmisă de Apaterm se arăta că joi seară, la ora 19.00, la o temperatură - 2 grade Celsius, Electrocentrale furniza agent termic cu parametri reduşi: "Faţă de un debit necesar solicitat de 3.200 metri cubi/ oră, la o temperatură de 92 de grade Celsius, parametrii agentului termic furnizat de SC Electrocentrale Galaţi SA sunt: 2.920 metri cubi/ oră ( 91,25% ) şi 81 grade Celsius (88.04%)”.

Conducerea Electrocentrale susţine însă că în actualele condiţii nu se poate furniza agent termic cu un debit mai mare şi la temperaturi mai ridicate deoarece societatea Romgaz Mediaş a transmis că suplimentarea cantităţii de gaze naturale către Electrocentrale "se poate realiza doar cu condiţia efectuării plăţilor la zi, precum şi plata în avans a cantităţilor suplimentare care urmează a fi preluate".

"Noi putem furniza şi mai mult, avem trei cazane care stau degeaba, dar din cauza datoriilor pe care le avem la Romgaz nu se poate da mai mult", a declarat telefonic Sinan Mustafa, administratorul special al societăţii Electrocentrale Galaţi.

Mai mult, acesta a avertizat că se poate ajunge inclusiv în situaţia în care Electrocentrale să nu mai poată furniza căldură deloc dacă nu-şi mai poate plăti, la Romgaz, gazul necesar producerii agentului termic.

"Cei de la Apaterm se plâng de aceşti parametri, dar de ce nu vorbesc nimic de datoria de circa 380 milioane lei pe care o au faţă de noi? Dacă şi-ar plăti datoria s-ar da şi mai multă căldură, dar ei ce fac? Nu au blindat nici măcar asociaţiile rău-platnice. Dacă ar blinda asociaţiile cu datorii, cu siguranţă ritmul încasărilor ar fi mult mai mare. Dar aşa există riscul ca să nu mai putem furniza căldură şi vor fi afectaţi şi ceilalţi gălăţeni”, a mai spus Sinan Mustafa.

El a precizat că Electrocentrale Galaţi are datorii în valoare de aproximativ 160 milioane lei către Romgaz Mediaş şi Transgaz Mediaş, iar pe de altă parte, are de încasat în total aproximativ 370 milioane lei de la Apaterm. Din aceşti 370 milioane lei, suma de 339 milioane lei reprezintă o datorie istorică imobilizată în cadrul procedurii de reorganizare a Apaterm, iar 31,1 milioane lei sunt aferenţi facturilor emise în perioada 1 februarie 2013 - 26 noiembrie 2014 care nu au fost onorate.

De cealaltă parte, reprezentanţii societăţii Apaterm spun că s-au făcut eforturi pentru plata unor sume din această datorie de 31,1 milioane lei către Electrocentrale, iar dacă se vor reduce la minim parametrii agentului termic asociaţiile cu datorii foarte mari riscă să fie blindate.

"Noi am făcut eforturi şi facem în continuare pentru plata datoriilor. Astfel, ne-am achitat către Electrocentrale 5% din această sumă în ultimul an, iar de la populaţie s-au redus datoriile către noi cu 12%. Dacă se reduc parametrii la minim, nu excludem posibilitatea să blindăm asociaţiile cu datorii mari sau care nu fac eforturi pentru plata acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apaterm, Mihai Costache.

De altfel, societatea Apaterm are de încasat, la rândul său, de la asociaţiile de proprietari din Galaţi, creanţe în valoare de 131.824.405 lei, din care 59.435.626 lei reprezintă debit, iar 72.388.778 penalităţi. Totodată, Apaterm trebuie să încaseze de la asociaţiile de locatari încă 16.947.833 lei, din care 8.255.488 lei reprezintă debit şi 8.692.344 lei penalităţi.

Potrivit lui Costache, din cele aproximativ 690 de asociaţii existente în municipiul Galaţi, circa 425 au făcut eforturi pentru diminuarea datoriilor sau sunt cu plăţile la zi, în timp ce aproximativ 260 şi-au crescut debitul.

În municipiul Galaţi sunt peste 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii, iar dacă parametrii agentului termic se vor reduce la miminul tehnic caloriferele din acestea vor rămâne aproape reci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici