Video GALERIE FOTO Festivalul Luminii a început joi seara. Sute de bucureşteni, prezenţi la spectacolul de deschidere. Calea Victoriei, închisă

Cea de-a treia ediţiei a Festivalului Luminii - SPOTLIGHT a debutat, joi seara, în Bucureşti, sute oameni fiind prezenţi la spectacolul de deschidere, în ciuda ploii şi a temperaturii foarte scăzute.

4974 afișări

Show-ul de deschidere SPOTLIGHT 2017 a avut loc în Piaţa George Enescu, din Bucureşti, unde compania austriacă Phoenix Fire Dancers a pus în scenă spectacolul "Illuminaire". Laserele, proiecţiile luminoase, acrobaţii, dans şi numerele de circ au fost admirate de sute de oameni care au îndurat frigul şi ploaia pentru a fi primii care intră în atmosfera Festivalului Luminii.

"Este adevărat că vremea nu a fost deloc prietenoasă, dar iată că sunt foarte mulţi cei care vin, chiar şi pe ploaie, să vadă un astfel de spectacol, unic aş spune. Trupa Phoenix Fire Dancers a pus în scenă un spectacol fascinant, iar după show-ul de deschidere am pornit, cu ploaie cu tot după noi, pe Calea Victoriei, unde de la Biblioteca Universitară până la cheiul Dâmboviţei am avut de urmărit un număr de peste 20 de alte spectacole luminoase. E vorba de instalaţii luminoase, video-making-uri, proiecţii 3D, diaproiecţii pe toate clădirile importante din această secţiune de drum. Sperăm că zilele următoare va fi o vreme mai frumoasă, un pic mai călduroasă poate", a declarat Mihaela Păun, directorul ARCUB, organizatorul Festivalului Luminii.

În fiecare seară, până duminică, între orele 20:30 şi 23:00 traficul auto pe Calea Victoriei, între Piaţa George Enescu şi Splaiul Independenţei va fi restricţionat, bulevardul devenind unul de promenadă.

În cadrul Festivalului Internaţional al Luminii au fost amenajate 20 de zone cu spectacole de lumini şi sunete.

"Festival of Lights Berlin" prezintă ARTISTIC PROJECTION, o instalaţie de lumina care se foloseşte de fiecare detaliu arhitectural al clădirii pentru a transformă faţada Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti într-o proiecţie artistică de dimensiuni impresionante.

SYMMETRY, realizat de "Maxin10sity" şi amplasat în curtea Muzeului Naţional de Artă al României, proiectează pe clădirea muzeului un joc de forme şi culori, proiectul de video mapping pornind de la ideea că simetria face parte din viaţă fiecăruia dintre noi.

Signal Festival din Praga prezintă FOR PEACE, în Parcul Kreţulescu, unde "alergătorii luminoşi" aduşi din Slovacia şi creaţi de Róbert Farkaš simulează mişcarea ca formă de manifest. Figurinele sunt un demers pentru pace, libertate şi artă şi sunt rezultatul celor mai noi studii ale lui Farkaš cu privire la sursele neconvenţionale de lumina.

Tot Signal Festival din Praga prezintă NOISESCAPE. În Piaţa Revoluţiei, lângă monumentul lui Iuliu Maniu, instalaţia artistului finlandez Teemu Määttänen evocă atât curbele unui deal dintr-o zonă rurală, cât şi valurile unui ocean. Deşi structura este una statică, proiecţiile care o animă crează iluzia de mişcare.

DISCOBALLS, realizat de "360 Revolution", transformă Calea Victoriei în decor de petrecere. Vizavi de Magazinul Muzica au fost amplasate spoturi luminoase care proiectează pe clădirile din zonă fascicule de lumină aflate în sincron cu muzica mixată live de un DJ şi flashmob-uri organizate de dansatori profesionişti.

LASER PACMAN, realizat de Tom Brânduş, reinterpretează celebrul joc "Pacman" şi îl proiectează pe clădirea Palatului Telefoanelor. Faţada clădirii devine, astfel, o suprafaţă de joc uriaşă.

Jocuri de lumini au fost amplasate, de asemenea, şi în piaţeta din faţa Teatrului Odeon, iar Cercul Militar Naţional, Grand Hôtel du Boulevard, blocul Rosenthal, Palatul CEC şi clădirea Loteriei Naţionale prind viaţă, se mişcă şi dansează datorită jocurilor 3D de lumini care sunt proiectate pe faţadele acestora.

Stéphane Masson a realizat AQUARIUM CAR, pe Calea Victoriei, la numărul 15. Videographer-ul francez a transformat un Fiat 500 într-un acvariu care se umple de apă şi este populat de peşti roşii cu ajutorul unei proiecţii video.

Pe strada Lipscani, la numărul 19, vizavi de Magazinul Victoria, echipa Hyperbynary, din Cehia, a amplasat MONOLITH, un ansamblu care absoarbe lumina înconjurătoare şi o transformă într-un show compus din peste 3.300 de LED-uri.

GUARDIANS OF TIME, realizat de Manfred Kielnhofer şi amplasat în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, este o instalaţie care, folosindu-se de liniştea şi obscuritatea nopţii, face ca mistice siluetele luminate în roşu să apară şi să dispară din peisajul urban pentru a provoca o privire de ansamblu asupra spaţiului şi timpului şi asupra locului oamenilor în lume.

RAŢE PE APĂ, realizat de "360 Revolution", acaparează râul Dâmboviţa cu o instalaţie de peste 15 metri lungime şi 10 metri lăţime, compusă din 500 de elemente iluminate, va schimba intermitent culoarea apei în funcţie de fundalul muzical.

Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii - SPOTLIGHT, a fost organizată în anul 2015, având ca scop promovarea unei mai bune înţelegeri la nivel public şi politic a rolului central al luminii în lumea modernă.

Instalaţiile vor putea fi descoperite pe traseul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Splaiul Independenţei până pe 23 aprilie, între orele 20:30 şi 23:00.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici