GALERIE FOTO Lucrările la Centrul de Mari Arşi din Timişoara au fost finalizate: se aşteaptă aparatura şi se caută asistente

Lucrările la Centrul de Mari Arşi din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, care au costat circa 900.000 de euro, au fost finalizate la sfârşitul acestui an, dar acesta va fi deschis abia în 2017, pentru că aparatura medicală nu a fost achiziţionată şi nici tot personalul necesar nu a fost angajat.

1008 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Lucrările la Centrul de Mari Arşi din Timişoara au fost finalizate: se aşteaptă aparatura şi se caută asistente

GALERIE FOTO Lucrările la Centrul de Mari Arşi din Timişoara au fost finalizate: se aşteaptă aparatura şi se caută asistente

VEZI GALERIA FOTO MAI JOS

În cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a fost realizat singurul Centru de Mari Arşi din vestul ţării, în care pot fi internaţi trei pacienţi în tot atâtea boxe. Lucrările au început în 2011, dar au fost stopate timp de trei ani şi reluate la începutul acestui an. Investiţia se ridică la suma de 900.000 de euro, bani proveniţi de la Consiliul Judeţean Timiş.

Marius Craina, managerul unităţii medicale, estimează că centrul va fi deschis cel mai devreme în vara anului 2017. În prezent, la Spitalul Judeţean Timişoara sunt internaţi doar pacienţi cu arsuri pe 20% din suprafaţa corpului, restul fiind trimişi la Bucureşti.

“Am finalizat lucrările şi ne apropiem de recepţia Centrului de Mari Arşi. Compartimentul este ultramodern, probabil cel mai modern pe care-l vom avea în spital judeţean. Este vorba de primele trei boxe pregătite pentru a servi terapia pacientului cu arsuri grave. Urmează ca anul viitor să solicităm Consiliului Judeţean Timiş alte sume de bani, iar cu 3-4 milioane de lei vrem să mai realizăm încă două boxe pentru mari arşi. Pentru ca acest centru să fie funcţional, şi nu doar să ne uităm la el şi să-l admirăm cât de frumos e, avem nevoie şi de aparatură şi de personal”, a explicat, luni, Marius Craina, directorul Spitalului Judeţean Timişoara.

În ceea ce priveşte aparatura medicală, Craina a precizat că Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 17 milioane lei necesară achiziţionării echipamentelor necesare. Urmează ca la începutul anului 2017 să fie demarată procedura de licitaţie, iar în trei, patru luni, aparatele să fie montate.

Cu privire la personal, managerul Spitalului Judeţean Timişoara spune că este nevoie de 50 de angajaţi - medici, asistente, infirmiere şi brancardieri. Cel mai greu de angajat sunt asistentele medicale. După ce se va găsi personalul necesar, acesta va fi trimis câteva luni într-un centru din Europa pentru a se supraspecializa.

“Am scos posturile la concurs, iar din 24 de posturi de asistente, 12 au rămas neocupate. Şi salariile prea mici pot fi un motiv pentru care nu se prezintă la concurs. O asistentă debutantă câştigă 2.500 lei, iar una cu experienţă – 3.000 lei. Depunem eforturi ca în această săptămână să rescoatem posturile la concurs. E nevoie de asistente, infirmiere, brancardieri, medici am angajat. Din păcate, cu personalul avem o mare problemă, pentru că va trebui supraspecializat. Personalul care va lucra aici, începând de la medici, asistente şi brancardieri, trebuie şcolit, de aceea s-au scos aceste posturi la concurs înainte de finalizarea lucrărilor şi venirea aparaturii medicale. Am avut o primă discuţie pentru pregătirea personalului la Spitalul Militar din Bruxelles”, a mai declarat Marius Craina.

În anul 2016, la Spitalul Judeţean Timişoara, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, au fost internaţi 36 de pacienţi cu arsuri pe cel mult 20% din suprafaţa corpului.

“În cazul leziunilor de arsură, organismul este expus la infecţii care pot să apară inclusiv de la locul în care s-a întâmplat accidentul. În această unitate, pacientul va beneficia de toate condiţiile necesare care să îl protejeze de toate infecţiile. Neavând condiţiile optime, nu putem face act medical de calitate”, a precizat medical Gheorghe Nodiţi, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici