GALERIE FOTO Ore întregi de muncă în spatele unui mărţişor hand-made vândut cu 3,5 lei la Alba Iulia

Între 10 minute şi cinci ore de muncă, multă pasiune şi dăruire stau în spatele unor mărţişoare hand-made, care sunt din ce în ce mai puţine la Alba Iulia, comercianţii orientându-se spre cele clasice.

2328 afișări
Imaginea articolului GALERIE FOTO Ore întregi de muncă în spatele unui mărţişor hand-made vândut cu 3,5 lei la Alba Iulia

Ore întregi de muncă în spatele unui mărţişor hand-made vândut cu 3,5 lei la Alba Iulia

Cristina Oneţ este unul dintre puţinii vânzători din Alba Iulia care produc mărţişoare hand-made, din ceramică, felii de lemn, hârtie, flori naturale, fluturaşi obţinuţi prin tehnica traforajului sau pânză de iută.

În total, ea oferă 15 tipuri de mărţişoare, fiecare la preţul de 3,5 lei. Unele le produce în 10 minute, iar altele în trei, patru şi până la cinci ore. Spre exemplu, pentru mărţişoarele cu Mickey şi Minnie, făcute din ceramică cu uscare la aer, alocă cinci ore.

”Se întinde o foaie de ceramică, exact cum întinzi aluatul pentru o plăcintă, iar apoi folosesc diferite modele de decupat. Pe acestea cu capetele lui Mickey şi Minnie le-am obţinut din două tipuri de cercuri, unul mai mare şi altul mai mic. Cu ajutorul cercului mai mare am făcut capul, iar urechiuşele le-am obţinut cu ajutorul unei matriţe de decupat ceva mai mică. După decupare, se lasă câteva ore la uscat, la aer, iar apoi se asamblează şi se lipesc urechiuşele de cap. Apoi se pictează, iar la final dăm un strat de lac, punem şnuruleţul şi cartonaşul”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Cristina Oneţ.

Oamenii care trec pe lângă taraba ei, mai greu de observat deoarece este micuţă, se bucură că văd ”în sfârşit ceva care nu e kitsch.

”Am văzut multe mărţişoare de prost gust, care efectiv nu vestesc în niciun fel venirea primăverii. Când văd un astfel de mărţişor (n.r. unul croşetat) mă gândesc la munca ce a stat în spatele lui”, a spus, corespondentului MEDIAFAX, un bărbat între două vârste.

Cristina Oneţ a început să lucreze la mărţişoare cu două săptămâni înainte de a-şi aduce taraba pe Bulevardul Transilvaniei, principalul loc din Alba Iulia de comercializare, şi susţine că rămâne în total trei zile, de dimineaţa până seara, deoarece nu are foarte multe, în jur de 500.

La Alba Iulia se observă cum clasicele mărţişoare au luat locul celor hand-made, deoarece reduc mult truda comercianţilor.

”Am avut acum patru ani mărţişoare hand-made. Nu ştiu dacă mai găsiţi anul acesta undeva în Alba Iulia. Eu nu am mai făcut deoarece e mult de lucru şi nu merită. Peste două zile poate găsiţi să cumpăraţi, că vin educatoarele cu copii de la grădiniţe”, a spus o vânzătoare, întrebată de corespondentul MEDIAFAX dacă se mai găsesc astfel de produse.

În schimb, o altă femeie care vindea felicitări şi mărţişoare clasice, majoritatea la 1-2 lei bucata, a fost deranjată de o astfel de întrebare: ”Ce vrei? Astea nu-ţi plac?”.

La Alba Iulia au fost stabilite două locuri de vânzare a mărţişoarelor, în centrul municipiului şi în cartierul Cetate, iar preţurile variază între un lei şi depăşesc 50 de lei, dacă sunt suflate cu aur sau argint.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici