Video GALERIE FOTO, VIDEO Căluşarii au pornit în alai pentru ”a alunga relele”, în Craiova

Zeci de căluşari din Oltenia şi nu numai, dotaţi cu pelin şi usturoi, bâte, clopoţei şi muzicanţi, şi-au dat întâlnire, duminică, în centrul Craiovei, pentru ca apoi să pornească în alai spre Parcul ”Nicolae Romanescu”, unde, prin jocul lor magic, ”alungă spiritele rele”.

862 afișări

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO

De Rusalii, căluşarii străbat Craiova şi alte localităţi ale judeţului Dolj pentru ca, prin jocul lor, considerat un ritual magic, să ”alunge spiritele rele”.

La Craiova, duminică are loc cea de 19-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Zece cete de căluşari şi-au dat întâlnire în centrul oraşului, ulterior ei mergând în Parcul ”Nicolae Romanescu”, unde au jucat sub privirile a zeci de curioşi.

”Este a 19-a ediţie a Alaiului Căluşului Oltenesc. Înainte proiectul s-a desfăşurat sub diverse titulaturi. Proiectul a căpătat o formă nouă în ultimii ani şi mă bucur să văd o evoluţie a căluşarilor care au cooptat în cete copii şi şi-au diversificat dansurile. Avem căluşari de peste tot din ţară", a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, Amelia Etegan.

Pe lângă cetele din judeţul Dolj, la Craiova au venit căluşari din Teleorman, dar şi din Braşov.

"Căluşul l-am învăţat acum trei ani, dar dansuri facem de şase ani. Ne place foarte mult. Căluşul este un dans reprezentativ pentru fiecare zonă a României. Noi acum reprezentăm Ardealul", au spus copiii din Ansamblul Folcloric ”Măgura”, Codlea.

Deşi dansul este greu, tinerilor le place, afirmă Dumitru Şotorog, din Dăbuleni, judeţul Dolj, căluşar convins încă din 1987.

”Căluşul e o tradiţie strămoşească. Eu joc căluşul de 30 de ani, l-am învăţat de la bătrâni. Şi eu la rândul meu i-am învăţat pe ceilalţi. Dansul e greu, îţi trebuie câtva timp să te acomodezi cu toţi să joci la fel, dar le place tinerilor”, a spus Dumitru Şotorog.

Căluşul nu este, însă, numai joc şi spectacol, ci şi un ritual magic. Căluşarii sunt înarmaţi cu pelin, usturoi şi bâte pentru a alunga spiritele rele şi a purifica sufletul.

”Şi pelinul ca şi usturoiul fac parte din ritualul căluşului oltenesc. O rugăciune creştină zice: <stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi, spală-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi>. Pelinul purifică sufletul. Usturoiul alungă relele. E bine că păstrăm limba, graiul, portul. Astea sunt zestrea noastră a românilor”, a afirmat vătaful cetei de căluşari de la Ciupercenii Noi, Dolj, Aurel Vârtopeanu, ceată care numără 11 membri, cei mai tineri fiind în vârstă de 9 ani.

Căluşarii îşi vor continua jocul timp de trei zile, aşa cum spune tradiţia.

Ritualul Căluşului românesc a fost inclus, în 2005, în patrimoniul oral şi imaterial al umanităţii al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici