Video GALERIE FOTO, VIDEO Prinţul Charles, în vizită la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba. El s-a arătat interesat de perioada persecuţiei comuniste

Prinţul Charles se află, sâmbătă, în vizită la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba, ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu. Alteţa Sa Regală a fost aşteptată în faţa bisericii cu pâine şi sare de către oficialităţi şi mai mulţi tineri îmbrăcaţi în port popular.

1568 afișări

VEZI MAI JOS GALERIE FOTO

Prinţul Charles s-a oprit, în cadrul vizitei private pe care o face de câteva zile în România, la biserica greco-catolică din Teiuş, judeţul Alba.

Acolo, Prinţul Charles a fost aşteptat în faţa bisericii cu pâine şi sare de către oficialităţi şi mai mulţi tineri îmbrăcaţi în port popular.

Alteţa Sa Regală a spus doar că se află într-o vizită privată, apoi a intrat în biserica. Aproximativ 50 de localnici au mers acolo să-l vadă pe prinţul de Wales.

Preotul paroh Paul Turcu a declarat că a fost fabricată o placă pentru a marca vizita prinţului Charles la Teiuş.

”Foarte interesat de perioada persecuţiei comuniste” 

Prinţul Charles a fost ”foarte interesat de perioada persecuţiei comuniste” şi de felul în care biserica greco-catolică din Teiuş, pe care a vizitat-o sâmbătă, a trecut de această perioadă, declară episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din Blaj, Claudiu Pop.

În biserica greco-catolică din Teiuş, la vizita prinţului Charles, au participat oficialităţi locale, judeţene şi feţe bisericeşti, între care şi episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice.

”A fost o prezentare a bisericii, prinţul Charles a fost interesat şi a pus întrebări legate de partea artistică şi despre istoria bisericii greco-Catolice, a fost foarte interesat şi de perioada recentă, cea a persecuţiei comuniste, de felul în care biserica aceasta a trecut, a revenit şi aşa mai departe. A fost apoi un parastas, o slujbă pentru ctitorii acestei biserici şi implicit pentru familie. Apoi a fost un mesaj din partea Preafericitului Părinte Lucian, de mulţumire pentru vizită şi o invitaţie la Blaj. I-a fost dăruit şi un album cu iconostasul din Blaj şi am fi foarte bucuroşi să-l avem la Blaj”, a declarat Claudiu Pop.

Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice a adăugat că unul dintre cei din familia Prinţului Charles a contribuit la ridicarea Bisericii Greco-Catolice din Teiuş.

”A fost un lucru extraordinar să vină aici, mai ales că după anumite surse, izvoare istorice, unul dintre cei din familia Prinţului Charles a contribuit la ridicarea acestei biserici, aşa că a venit într-un fel acasă. Eu cred că în ultima vreme el e acasă în România şi asta nu poate decât să ne onoreze. Ne-am bucurat să fie acasă şi în biserica greco-catolică din Teiuş. Cardinalul Lucian dorea să fie prezent, din cauza unor probleme de sănătate nu a putut fi, dar a transmis un mesaj pentru vizita făcută aici şi l-a invitat să vină şi la Blaj în Catedrala Sfânta Treime”, a mai spus Claudiu Pop.

Acesta a adăugat că este regretabil că ”descoperim lucruri frumoase de lângă noi doar când vin alţii să ni le arate”, precizând că speră ca vizita va ajuta oamenii să vadă ”lucrurile frumoase pe care le avem” şi care trebuie restaurate.

Primarul din Teiuş, Mirel Hălălai, a declarat, presei, că strămoşii lui Ioan Raţiu sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii şi sunt înmormântaţi în biserica greco-catolică de la Teiuş.

Biserica greco-catolică din Teiuş este cea mai veche ctitorie a strămoşilor familiei Raţiu.

Biserica Română Unită din Teiuş, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuş a familiei nobiliare Raţiu.

Edificiul din oraşul Teiuş este declarat monument istoric.

Prinţul Charles se află în România de la începutul săptămânii. Luni, prinţul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Apoi, prinţul Charles a mers în satul Viscri, judeţul Braşov, unde s-a întâlnit cu membri ai Pro Silva, organizaţie europeană care susţine un management forestier responsabil. Prinţul de Wales a avut şi discuţii cu fermierii din zonă, care ar putea să acceseze noi pieţe, chiar în străinătate. De asemenea, prinţul de Wales a vizitat trei biserici medievale din judeţul Braşov: Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici